≫ 

Kompromitovana je Instagram stranica najpopularnije NFT kolekcije: Phishing prevarom ukrali 2,5 miliona dolara

Prevara je ljudima obećala besplatne tokene ako povežu svoje MetaMask novčanike sa veb lokacijom koja je bila linkovana u objavi

  • 0

Yuga Labs, tvorac najpopularnije NFT kolekcije - Bored Ape Yach Club (BAYC) - istražuje phishing napad u kojem su hakeri ukrali NFT-ove u vrednosti više od 2,5 miliona dolara.

Hakeri su napali zajednicu preko zvanične Instagram stranice ove kolekcije. Kompanija Yuga Labs je otkrila hak u ponedeljak ujutru, upozoravajući njihove pratioce da ne otvaraju nikakve linkove ili prave nove tokene.

Haker koji stoji iza napada ukrao je 133 NFT-a nakon što je iskoristio BAYC-ov Instagram nalog za promovisanje lažnog “airdropa“.

U suštini, prevara je ljudima obećala besplatne tokene ako povežu svoje MetaMask novčanike sa veb lokacijom koja je bila linkovana u objavi.

Podsećanja radi, NFT (non-fungible token) su vid kriptovalute koja omogućava da se razna umetnička dela na različitim sajtovima "tokenišu" i prodaju putem mehanizama digitalne trgovine. NFT predstavlja unikatan kodni zapis koji ne može da se kopira i deli.

Na primer, krenuli ste na more i hoćete da pre leta na aerodromu popijete kafu sa suprugom. Još dok ste se pakovali, odvojili ste novčanicu od 1.000 dinara za kafu na aerodromu, ali ste je u žurbi zaboravili u autu. Nema veze, možete da “pozajmite” od supruge 1.000 dinara i da platite račun bez problema. Novac u ovom slučaju predstavlja “fungible”, odnosno “deljiv, zamenjiv” token. Međutim, ako vam je pored novca za kafu ostala i avionska karta, ipak ćete morati do auta. Svoju jedinstvenu kartu za let ne možete da “pozajmite”, jer ona predstavlja upravo “non-fungible”, odnosno, nedeljiv token.

Druga bitna stvar je da objekat koji sadrži to “jedinstveno digitalno obeležje” može biti materijalan (karta za avion, utakmicu..) i nematerijalan (digitalna slika, pesma, video klip..).

Nejasno je kako je haker pristupio njihovom Instagram nalogu, a Yuga Labs tek treba da objavi da li će nadoknaditi štetu onima koji su pogođeni prevarom.

A evo šta vi možete da uradite ako se "upecate" na email prevaru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA