≫ 

Više od 55 zemalja potpisalo deklaraciju o slobodi interneta, među njima i Srbija

Rusija, Kina i Severna Koreja nisu potpisale. Takođe nisu ni Indija i Brazil.

  • 3
Mapa sveta, internet, Splinternet Foto: Shutterstock

SAD i više od 50 drugih zemalja, među kojima je i Srbija, potpisale su pakt kojim se obavezuju da će internet ostati slobodan i otvoren.

Ovaj potez je osmišljen da se suprotstavi rastućem trendu zemalja koje donose politiku blokiranja delova ili celog interneta.

“Deklaracija za budućnost interneta” obavezuje potpisnike da obezbede da internet bude “otvoren, besplatan, globalan, interoperabilan, pouzdan i bezbedan” i da funkcioniše kao “jedinstvena, decentralizovana mreža mreža”.

Dokument od tri stranice podstiče rad kroz niz postojećih globalnih organizacija, uključujući ICANN, UN, G7 i druge.

On navodi niz širokih ciljeva u vezi sa zaštitom ljudskih prava, promovisanjem konkurencije, obezbeđivanjem održivosti i uzdržavanjem od korišćenja mreže kao alata za državni nadzor.

Potpisnici su Andora, Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Kabo Verde, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Dominikanska Republika, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Jamajka, Japan, Kenija, Kosovo, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Maldivi, Malta, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Niger, Severna Makedonija, Peru, Poljska, Portugal, Rumunija , Senegal, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Tajvan, Trinidad i Tobago, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Urugvaj, kao i Evropska komisija.

Rusija, Kina i Severna Koreja nisu potpisale. Takođe nisu ni Indija i Brazil.

Deklaracija dolazi usred sve većeg straha da bi se globalni internet mogao raspasti na različite delove, poznato kao “splinternet”, kao i zbog porasta broja zemalja koje primenjuju delimičnu ili potpunu blokadu pristupa internetu.

Sloboda interneta je opala 11. godinu zaredom, prema Freedom House-u.

Dok se deklaracija bavi nekim pitanjima vezanim za sajber napade, kao što su ransomware i međunarodno mešanje u izbore, pakt ipak nije neka vrsta Ženevske konvencije o sajber-ratu koju mnogi zagovaraju.

Neke od ciljeva u vezi sa ljudskim pravima i konkurencijom je lako prihvatiti kao široke tačke, ali prakse potpisnika mogu se lako divergirati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    29. april 2022 | 10:28

    INERNET JE NAJVECA PREVARA SAD..PREKO NJEGA SKUPLJA PODATKE O LJUDIMA..NJIHOVIM ZELJAMA...DOKUMENTIMA....SVE JE OTVORENO....

  • Mihajlo

    29. april 2022 | 10:23

    Priprema za digitalni ID. U ovom slucaju, svako ce prvo morati da potvrdi identitet tj. pruzi licne podatke prilikom pristupanja internetu. Nema vise anonimnosti nego potpuno pracenje svih aktivnosti na internetu. Neko ce reci, pa i do sada su to mogli. Jesu, ali sada ce im to biti mnogo mnogo lakse i brze. Opet ce neko reci, pa dobro nemam sta da krijem. Ok, mozda korisnik jeste posten ali onaj sto nadgleda mozda nije... Naravno, svaka vlast ce ove mogucnosti maksimalno koristiti za svoje interese.

  • Nenad

    29. april 2022 | 10:36

    Nedavno Loncar potpisao sporazum sa SZO, sada opet neki sporazum. Gde mozemo da procitamo sadrzaj tih sporazuma? Sta su to doticni potpisali u nase ime a da nisu nikog ni obavestili o cemu se radi? Par redova sto se procita u medijima nista ne znace... Tako mogu da potpisu bilo sta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA