≫ 

Meta je na meti: Zakerbergova kompanija dobila osam tužbi u kojima se tvrdi da njeni algoritmi štete deci

Tužbe su podnete saveznim sudovima u Teksasu, Tenesiju, Koloradu, Delaveru, Floridi, Džordžiji, Ilinoisu i Misuriju

  • 1
Mark Zakerberg, Meta Mark Zakerberg / Foto: Printscreen: Facebook/Meta

Matična firma Facebook-a i Instagram-a, Meta, dobila je osam različitih tužbi u kojima se optužuje njen algoritam koji navodno nanosi pravu štetu mladim korisnicima širom SAD-a.

Žalbe podnete tokom prošle nedelje tvrde da su Metine platforme društvenih medija dizajnirane tako da stvaraju opasanu zavisnost, terajući decu i tinejdžere da gledaju sadržaj koji povećava rizik od poremećaja u ishrani, samoubistva, depresije i poremećaja spavanja.

"Korišćenje društvenih medija među mladima trebalo bi da se posmatra kao glavni faktor koji doprinosi krizi mentalnog zdravlja sa kojom se suočavamo u zemlji", rekao je Endi Birčfild, advokat koji zastupa advokatsku kancelariju Beasley Allen, koja vodi slučajeve, u izjavi.

"Ove aplikacije su mogle biti dizajnirane da uzrokuju najmanju moguću moguću štetu, ali je umesto toga doneta odluka da se adolescenti agresivno ciljaju u ime korporativnog profita. Vreme je da ova kompanija prizna uticaj društvenih medija na mentalno zdravlje i blagostanje ovog najugroženijeg dela našeg društva i promeni algoritme i poslovne ciljeve koji su naneli toliku štetu."

Tužbe su podnete saveznim sudovima u Teksasu, Tenesiju, Koloradu, Delaveru, Floridi, Džordžiji, Ilinoisu i Misuriju, navodi Blumberg.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    14. jun 2022 | 14:52

    Иза оваквих "брига" се крије кампања конкуренције.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA