Saudijska Arabija osudila je ženu na 34 godine zatvora zbog njenih tvitova

Salma al-Šehab, doktorant na Univerzitetu u Lidsu, podelila je postove u korist ženskih prava

  • 12
Tviter, Twitter, Hapšenje, žena  ženski zatvor Foto: Shutterstock

Žena is Saudijske Arabije je osuđena na 34 godine zatvora jer je u jednom svom tvitu podelila poruku druge aktivistkinje koja je zahtevala pravo za žene da voze automobile.

Salma al-Šehab je doktorant na Univerzitetu u Lidsu u Velikoj Britaniji i pritvorena je u januaru 2021. nakon što se vratila u Saudijsku Arabiju na odmor.

Prvobitna presuda iznosila je šest godina zbog upotrebljavanja društvenih mreža za “širenje javnog nereda i pokušaja destabilizacije države”. Sve zbog jednog tvita. Kako navode u Washington Post-u, ovo je “samo ilustracija brutalne diktature u Saudijskoj Arabiji od strane režima Mohameda bin Salmana, poznatog kao MBS”.

Tužioci su zahtevali drakonsku presudu zbog zakona u Saudijskoj Arabiji koji se tiču “cyber” kriminala i protivterorističkih zakona. Prema zvaničnim podacima, ovo predstavlja najstrožu presudu ikada izrečenu u Sadijskoj Arabiji koja se odnosi na slučajeve ženskih prava.

Izveštavajući o njenom slučaju The Guardian napominje da MBS indirektno kontroliše veliki udeo u Twitteru preko saudijskog državnog investicionog fonda, Fonda za javna ulaganja (PIF). Twitter trenutno nije izdao nikakvo saopštenje o ovom slučaju, prenosi The Verge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    19. avgust 2022 | 17:08

    Mhm, kad ne daju naftu, onda su diktatura, a kad daju naftu, onda kokaj Hute u Jemenu, koga boli briga. Licemerje "zapadnih" vrednosti!

  • kako kazu

    19. avgust 2022 | 16:14

    islam tolerantna religija

  • Перагеније

    19. avgust 2022 | 18:27

    Је л' то беше земља која је некад била главни савезник САДа на Блиском истоку?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA