≫ 

Ilon Mask sada objavio rat i novinarima: "Apsolutista slobodnog govora" ipak ne voli kada ga neko kritikuje

Twitter nalozi koji pripadaju novinarima koji pokrivaju Ilona Maska i Twitter suspendovani su bez obaveštenja juče

  • 0
elon musk, ilon mask Foto: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ilon Mask je obećao da će Twitter učiniti utočištem za "zdravu, funkcionalnu slobodu govora". On je u aprilu tvitovao: "Nadam se da će čak i moji najgori kritičari ostati na Twitteru, jer to znači sloboda govora".

Paaaa, milijarder se izgleda ipak predomislio.

Twitter je suspendovao naloge nekoliko istaknutih reportera koji pokrivaju Ilona Maska, uključujući Rajana Meka iz Njujork Tajmsa, Donija O'Salivana iz CNN-a, Drua Harvela iz Vašington posta, Majka Lija iz Intercepta, Meta Bajndera iz Mashable-a, Erona Rupara i Tonija Vebstera.

Čini se da su svi novinari koji su suspendovani nedavno govorili na Twitteru o Maskovim pokušajima da ugasi nalog koji je pratio njegov privatni avion. 

Ova suspenzija došla je samo mesec dana nakon što je Mask u novembru napisao u jednom tvitu: "Moja posvećenost slobodi govora širi se čak i na to da ne zabranim nalog koji prati moj avion, iako je to direktan rizik za ličnu bezbednost".

Mask je optužio novinare za "izbegavanje zabrane" (eng. ban evasion). Nakon što je ElonJet nalog bio suspendovan na Twitteru, njegov vlasnik je otvorio naloge na Facebook-u i Mastodonu. Objavljivanjem linkova do tih naloga, tvrdio je Mask, novinari su pokušavali da zaobiđu njegovu zabranu.

U odgovoru na tvit o suspenzijama, Mask je ukazao da su nalozi prekršili Twitterovu politiku doxxing-a, koju je, gle čuda, predstavio u sredu nakon što je suspendovao nalog koji je aktivno pratio njegov privatni avion.

Doxxing (ili doxing) je izraz koji opisuje postupak prikupljanja nečijih ličnih podataka i informacija, kao i njihovo javno objavljivanje na internet bez dozvole, čime se žrtva izlaže neprijatnostima, rizicima, pa i mogućim opasnim situacijama.

"Objavili su moju tačnu lokaciju u realnom vremenu, u osnovi koordinate za atentat, u očigledno direktnom kršenju Twitterovih pravila", napisao je Mask.

Dovoljno je reći da novinari nisu bili zadovoljni, a CNN, Njujork Tajms, Vašington post i drugi osudili su poteze milijardera. Portparol CNN-a je čak rekao da "sve veća nestabilnost i volatilnost Twittera treba da brine sve koji koriste ovu platformu".

Inače, Twitter nalog koji je pratio Maskov privatni avion je koristio javno dostupne podatke, a nije objavljivao spisak putnika. Dakle, ovo su podaci do kojih svi mogu da dođu, ako znaju gde da traže. To bi trebalo da bude sloboda govora, o kojoj je Mask toliko pričao. 

Tviter je takođe suspendovao Mastodonov (konkurentska društvena mreža) nalog u četvrtak nakon što su objavili link ka nalogu za praćenje Maskovog aviona, prenosi TechCrunch.

Nejasno je koliko će trajati ove suspenzije. Mask je rekao da ne veruje u trajnu zabranu naloga.

Mask se zalagao za slobodu govora na Twitteru od kada je najavio kupovinu kompanije, rekavši da je "protiv cenzure koja ide daleko izvan zakona", piše Axios.

"Ako ljudi žele manje slobode govora, tražiće od vlade da donese takve zakone", napisao je on na Twitteru u aprilu.

"Dakle, izlazak mimo zakona je u suprotnosti sa voljom naroda."

Ah, pa izgleda da je sve okej, dokle god ne idete protiv volje milijardera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA