≫ 

Vlada Velike Britanije proglasila deljenje Netflix lozinki nezakonitim

Kancelarija za intelektualnu svojinu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva objavila je danas nove smernice za pirateriju, koje sadrže mali detalj koji se lako propušta

  • 0

Pošto je deljenje lozinke skoro uvek kršenje uslova korišćenja nekog striming servisa, ljudi su to uglavnom neozbiljno shvatali. Opšti ton je da deljenje lozinke nije nelegalno samo po sebi, ali Netflix to više ne voli.

U kratkom saopštenju, koje je relativno prošlo ispod rada, Kancelarija za intelektualnu svojinu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva objavila je novu kampanju u partnerstvu sa Metom, sa ciljem da pomogne ljudima da izbegnu pirateriju i falsifikovanu robu na mreži. 

Osim u naslovu, Meta se uopšte ne pominje u pratećim savetima, i skoro nijedan savet nije bio neki potpuno nov. Ali onda se pojavljuje ovo:

Piraterija je glavni problem za zabavne i kreativne industrije. Kopiranje slika sa interneta na vaše društvene mreže, deljenje lozinki na servisima za striming i pristup najnovijim filmovima, TV serijama ili sportskim događajima uživo preko kodi kutija, ili aplikacija bez plaćanja pretplate, sve to krši zakon o autorskim pravima. Ne samo da kršite zakon, već sprečavate nekoga da zarađuje za život od svog teškog rada.

Deljenje lozinke je nezakonito i potencijalno kriminalno

TorrentFreak je odmah kontaktirao Kancelariju za intelektualnu svojinu radi pojašnjenja u vezi sa pravnom stranom, posebno pošto se deljenje lozinke nalazi sada smatra piraterijom.

Odgovor IPO-a bio je, blago rečeno, beskompromisan.

"Postoji niz odredbi u krivičnom i građanskom pravu koje mogu biti primenljive u slučaju deljenja lozinke gde je namera da se omogući korisniku da pristupi delima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja", IPO obaveštava TorrentFreak.

"Ove odredbe mogu uključivati kršenje ugovornih uslova, prevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava u zavisnosti od okolnosti."

Dakle, striming servis tehnički može zakonski da goni pretplatnika koji deli svoju lozinku zbog prevare, što bi, kako primećuje TorrentFreak bila PR katastrofa, ali svakako je opcija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA