Wikipedia je godinama radila na redizajnu koji gotovo da niko ne primećuje

Jedna od deset najposećenijih veb destinacija na svetu redizajnirana je prvi put posle više od deset godina

  • 0
Wikipedia Foto: Printskrin/Wikipedia home page

Fondacija Wikimedia, u kojoj se nalazi projekat Wikipedia, privodi kraju nadograđeni interfejs koji bi trebalo da učini sajt pristupačnijim i lakšim za korišćenje, kao i da ponudi poboljšanu pretragu sadržaja, istaknutiju poziciju za menjanje jezika, novo zaglavlje sa pristupom često korišćenim linkovima i sadržajem za članke.

Sve stare funkcije su i dalje prisutne.

Novi interfejs pod nazivom Vector 2022 već je implementiran u stotinama jezičkih izdanja Wikipedia-e poslednjih nedelja.

Ako očekujete dramatične promene, možda ćete biti razočarani jer su toliko suptilne da ih neverovatno lako možete propustiti.

Međutim, Wikimedia tvrdi da su promene bile neophodne kako bi Wikipedia bila spremna za sledeću generaciju korisnika interneta, uključujući i one koji su novi na vebu i nisu baš upoznati sa ovim sajtom.

Razvoj novog interfejsa trajao je čak tri godine.

Više od 30 grupa volontera širom sveta učestvovalo je u redizajniranju, uključujući korisnike u zemljama poput Argentine, Gane, Indije i Indonezije, prenosi Tportal.hr.

Cilj je bio da Wikipedia postane modernija veb stranica i da se uklone suvišnosti, ali i da se olakša unos sadržaja. Takođe, trebalo je da se što više uskladi desktop i mobilna aplikacija.

Novi okvir pretraživača će sada koristiti i slike i opise da automatski predlaže upite. Ova mala promena, prema Wikimediji, dovela je do 30 odsto povećanja u pretragama tokom testiranja.

Alat za promenu jezika se sada nalazi u gornjem desnom uglu. Pored toga, više nećemo morati da skrolujemo nazad do vrha da bismo došli do elemenata kao što su pretraživač, naziv stranice i kategorije, sadržaj i slično.

Wikipedia trenutno nudi više od 58 miliona članaka na 318 jezika i beleži blizu 16 milijardi pregleda mesečno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA