• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brže, jače, dalje: Šta nam donosi Wi-Fi 7?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko korisnici budu želeli da iskoriste pun potencijal mreže koju nudi Wi-Fi 7 moraće da imaju celokupnu tehnologiju koja je podržava

  • 0
Wi-Fi 7 standard

Foto: FellowNeko / Shutterstock.com

Bez konkretnog datuma za službeno lansiranje, Wi-Fi 7 obećava napredak u pogledu jačine signala, kao i ubrzanje performansi. Izveštaji WePC-a, koje prenosi Benchmark.rs, sugerišu da će poslednje faze odobrenja ovog mrežnog protokola, prvobitno planirane za maj, biti pomerene za decembar 2024. godine.

Radna grupa unutar Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) u SAD posvećena je razvoju ove bežične mreže. Na osnovu dostupnih informacija, moguće je da će mrežni protokol Wi-Fi 7 (802.11be) biti lansiran najranije krajem sledeće godine. Time se očekuje da će široka upotreba ove mreže postati dostupna nekoliko meseci kasnije, najverovatnije u drugoj polovini 2025. godine.

Novi mrežni protokol će biti kompatibilan sa prethodnim verzijama tehnologije, barem do Wi-Fi 5 verzije (802.11ac). Dakle, svaki uređaj sa Wi-FI 7 karticom koju korisnici kupe sada ili u budućnosti će i dalje raditi sa Wi-Fi ruterima koji podržavaju verzije Wi-Fi 6E, 6 i 5. To znači i da će WiFI 7 ruteri i provajderi interneta i dalje pružati internet vezu za uređaje koji podržavaju starije Wi-Fi standarde.

Ipak, ukoliko korisnici budu želeli da iskoriste pun potencijal mreže koju nudi Wi-Fi 7 moraće da imaju celokupnu tehnologiju koja je podržava – kompatibilni ruter i kompatibilni uređaj – telefon, laptop, tablet i slično.

Wi-Fi signal

Foto: Shutterstock.com

 

Ključna poboljšanja na novom bežičnom protokolu podrazumevaće duplo više signala za prenos podataka istovremeno, što znači udvostručenje maksimalne veličine kanala. Poboljšana modulacija (4K QAM naspram 1K QAM na Wi-Fi 6E mreži) omogućiće da se više podataka za prenos može spakovati u svaki signal.

Dakle, brzina prenosa podataka će biti znatno povećana, do brzine od 46 Gbps. Uz funkciju Multi-RU Puncturing biće smanjeno zagušenje signala, što automatski znači i smanjeno kašnjenje na Wi-Fi konekciji kada je na nju povezano više korisnika u istom trenutku.

Sve pomenute poboljšane funkcije će praktično značiti da će Wi-Fi veza moći da se takmiči sa nekim internet (Ethernet) vezama u pogledu brzine.

Preuzimanje fajlova sa interneta će se odvijati mnogo brže uz mogućnost visoko kvalitetnog 8K video strimovanja, što znači i poboljšano iskustvo virtuelne stvarnosti uz bežično povezivanje na internet.

Lansiranje ovog mrežnog protokola će predstavljati najveće povećanje brzine bežične mrežne veze od uvođenja Wi-Fi 5 protokola 2013. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA