• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hakeri imaju novu taktiku da vas privuku na svoje sajtove i ukradu vaše podatke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inovativna taktika, poznata kao "slika u slici", koristi poverenje korisnika u poznate logotipe i brendove, čineći napade ubedljivijim i težim za otkrivanje

  • 0
Haker laptop

Foto: Shutterstock.com

Prema izveštaju kompanije Avanan, podružnice Check Point Software, sve su češći fišing napadi u kojima se sofisticirane taktike koriste za obmanjivanje korisnika i navođenje na posetu malicioznim veb sajtovima. Ovi hakeri koriste taktiku "slike u slici" kako bi prikrili linkove u prividno neškodljivim slikama, ciljajući pritom kupce poznatih brendova.

Kada korisnici dobiju imejl koji sadrži sliku, oni se podstiču da kliknu na nju, pod pretpostavkom da pristupaju legitimnoj ponudi ili programu lojalnosti.

Međutim, nakon klika, žrtve se preusmeravaju na lažne veb sajtove koji prikupljaju akreditive neopreznih korisnika.

Implikacije ovih napada protežu se i dalje od pojedinačnih korisnika, pošto ponude programa lojalnosti često stižu do korporativnih imejl naloga. S obzirom da posle pandemije mnogi još uvek rade od kuće, i koriste lične uređaje u poslovne svrhe ili u privatne svrhe koriste laptop računare kompanija za koje rade, to preduzeća čini ranjivim na ovu vrstu napada, prenosi Informacija.rs.

Još jedan zabrinjavajući trend uočen u napadima "pecanja" je upotreba generativne veštačke inteligencije (AI) za pravljenje ubedljivih replika legitimnih mejlova i promotivnih materijala.

Kako tehnologija veštačke inteligencije napreduje, mogućnosti stvaranja realističnih slika i imitacije autentične komunikacije brenda su sve veće za sajber kriminalce. Ovo predstavlja značajan izazov za krajnje korisnike, jer se ovi napadi u kojima se zloupotrebljava veštačka inteligencija teško prepoznaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA