• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sećate se kada su se NFT-ovi prodavali za milione dolara? 95% ovih digitalnih tokena je sada bezvredno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedine popularne kolekcije, kao što su Bored Apes i Cryptopunks, prodavane su za milione dolara, a slavne ličnosti poput Stefa Karija i Snup Doga su takođe učestvovale u hajpu

  • 0
NFT - monkey majmun

Foto: Shutterstock

U vreme kada su NFT-ovi donosili milione dolara svojim vlasnicima, mnogi su verovatno mislili da će ovaj fenomen trajati večno. Međutim, najnovije istraživanje kompanije dappGambl prikazuje sasvim drugačiju sliku. Prema njihovim podacima, čak 95% svih NFT kolekcija sada je efektivno bezvredno. Izveštaj ukazuje na značajan pad interesovanja za ovu vrstu digitalne imovine, stvarajući mnoga pitanja o budućnosti NFT tržišta.

Istraživanje je obuhvatilo podatke o 73.257 NFT kolekcija, i utvrđeno je da 69,795 od njih ima tržišnu kapitalizaciju od nule etera (ethereum), prema podacima NFT Scan i CoinMarketCap. To znači da skoro 23 miliona ljudi drži ovu bezvrednu digitalnu imovinu.

"Ova zastrašujuća realnost trebala bi da posluži kao trezveni osvrt na euforiju koja je često okruživala prostor NFT-ova", navode istraživači. "Uz priče o digitalnim umetničkim delima koji se prodaju za milione i priče o uspehu preko noći, lako je zanemariti činjenicu da je tržište prepuno zamki i potencijalnih gubitaka."

Podsetimo, NFT-ovi su digitalni predstavnici umetnosti ili kolekcionarstva vezani za blokčejn, obično ethereum, i svaki od njih ima jedinstveni potpis koji se ne može duplicirati. U 2021. i 2022. godini, tržište NFT-ova doživelo je ogroman rast, u jednom trenutku dostižući 2,8 milijardi dolara mesečnog obima trgovine. Pojedine popularne kolekcije, kao što su Bored Apes i Cryptopunks, prodavane su za milione dolara, a slavne ličnosti poput Stefa Karija i Snup Doga su takođe učestvovale u hajpu, prenosi Business Insider.

Ali kako pokazuje studija kompanije dappGambl, sve je to sada prošlost. Trenutno, čak 79% svih NFT kolekcija ostaje neprodato, a višak ponude nad potražnjom stvorio je tržište na kojem kupci imaju veću moć, ali to ne uspeva da obnovi entuzijazam.

Čak i kada se izuzmu projekti manje vrednosti i značaja, većina kolekcija danas ima malu vrednost. Od top 8,850 kolekcija po tržišnoj kapitalizaciji, 18% je bezvredno, a 41% ima cenu između 5 i 10 dolara. Manje od 1% ima cenu višu od 6,000 dolara - što je daleko od milionskih iznosa koliko je bilo pre dve godine.

"Postaje jasno da je značajan deo NFT tržišta karakterisan spekulativnim i nerealnim strategijama cena koje su daleko udaljene od stvarne istorije trgovanja ovim digitalnim imovinama", zaključuju istraživači.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA