• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Google razvija "Performance Panel" za Chrome: Unapređuje kontrolu resursa i performanse

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi Performance Panel u Google Chrome-u omogućiće korisnicima detaljan uvid u korišćenje resursa i upravljanje performansama pojedinih tabova

  • 1
Google Chrome logo aplikacija internet

Foto: PREMIO STOCK / Shutterstock.com

Google je u poslednje vreme posvećen optimizaciji performansi svog popularnog web pregledača Chrome. Poslednji korak u tom pravcu je uvođenje nove funkcije pod nazivom "Performance Panel", koja će biti dostupna korisnicima Windows 11 i macOS operativnih sistema. Ova inovacija dolazi kao deo šire strategije kompanije da podstakne korisnike na efikasno, brzo i sigurno korišćenje Chrome-a.

Jedan od inženjera Google-a naveo je na Chromium forumu za greške da je tim u završnim fazama dizajniranja Performance Panela. Njihov cilj je da "finaliziraju dizajn sadržaja novog bočnog panela performansi i da razviju prototipe kako će različite kartice performansi biti prikazane."

Analitičari sa Windowslatest smatraju da je ova nova funkcija slična opciji "browser essentials" u Microsoftovom Edge pregledaču. Jedna od ključnih funkcija novog panela biće "Memory Saver". Kada je ova opcija aktivirana, Chrome će dodeliti prioritet resursima koji se aktivno koriste, osiguravajući efikasnije korišćenje memorije.

Na primer, ako imate otvoreno nekoliko tabova Instagrama, ali ste poslednjih nekoliko minuta koristili YouTube, Chrome će automatski osloboditi memoriju koju zauzimaju neaktivni tabovi, kao što su tabovi Instagrama, i realocirati je za YouTube i druge funkcije pregledača.

Pored Memory Saver-a, Performance Panel će verovatno uključivati i funkciju za efikasnost baterije. Kada nivo baterije na uređaju korisnika padne ispod 20%, Chrome će proaktivno predložiti aktivaciju režima za štednju baterije.

Ove funkcije nisu nove u svetu web pregledača, pošto već postoje u Microsoftovom Edge-u. Međutim, njihovo uvođenje u Chrome predstavlja pozitivan korak ka omogućavanju korisnicima da imaju veću kontrolu nad resursima i performansama, čime se poboljšava ukupno korisničko iskustvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    30. septembar 2023 | 15:06

    "Unapređuje kontrolu resursa i performanse" - И шпијунирање корисника...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA