≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko ste gledali određene YouTube snimke, FBI sada možda ima vaše podatke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj zahtev postavlja brojna pitanja o privatnosti korisnika i praksama prikupljanja podataka od strane velikih tehnoloških kompanija

  • 1
YouTube kompanija logo Foto: Tanjug/AP

U nedavno deklasifikovanim sudskim dokumentima koje je pregledao Forbes, otkriveno je da su američki federalni istražitelji (FBI) zatražili od Google-a da im dostavi informacije o korisnicima koji su gledali određene video zapise na YouTube-u. Ovaj zahtev postavlja brojna pitanja o privatnosti korisnika i praksama prikupljanja podataka od strane velikih tehnoloških kompanija.

Dokumenti otkrivaju da je naredba izdata u okviru opsežne istrage o pranju novca. U centru ove operacije nalazio se nalog koji je ciljao specifične YouTube video zapise, koji su, prema navodima, korišćeni od strane osumnjičenog za pranje novca putem kriptovaluta.

Ovi video zapisi, obuhvatali su tutorijale za korišćenje tehnologije dronova i softvera za proširenu stvarnost, i bili su direktno povezani sa korisničkim nalogom po imenu 'elonmuskwhm'. S obzirom na to da je ukupan broj pregleda ovih video zapisa premašio 30.000, postoji opravdana zabrinutost da bi zahtev FBI-ja mogao da obuhvati i širok spektar korisnika koji su snimke gledali iz radoznalosti ili drugih nevezanih razloga, a koji nisu imali nikakve veze sa istragom.

Takav opsežan zahtev stavlja u pitanje privatnost i sigurnost velikog broja pojedinaca, naglašavajući potrebu za pažljivim razmatranjem pravnih i etičkih implikacija prilikom izdavanja naredbi za prikupljanje podataka.

Google, u čijem je vlasništvu YouTube, bio je obavezan da dostavi imena, adrese, telefonske brojeve, i aktivnosti na računima korisnika, kao i IP adrese onih koji su pregledali video zapise u periodu od 1. do 8. januara 2023. Trenutno nije poznato da li je Google ispunio ovaj zahtev.

Pravni stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog ovog postupka, ističući potencijalne implikacije po prava na privatnost i slobodu govora.

"Ovo je zabrinjavajući trend pretvaranja naloga za pretres u digitalne mreže, koji može imati dalekosežne posledice po građanske slobode", naglašava se u izjavi eksperta za nadzor.

Iz Google-a su odgovorili da svaki zahtev za podacima prolazi kroz rigorozan proces provere u cilju zaštite privatnosti korisnika, kao i da se kompanija suprotstavlja zahtevima koji nisu u skladu sa zakonom ili su preširoko postavljeni.

Pitanje deljenja podataka korisnika sa vlastima nije novo, ali ovaj slučaj naglašava rastuće tenzije između prava na privatnost i potrebe za sprovođenjem zakona.

Promene u politikama privatnosti koje je Google uveo krajem prošle godine, uključujući mogućnost korisnika da čuvaju podatke o lokaciji direktno na svojim uređajima, deo su širih napora kompanije da se adresiraju ove zabrinutosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA