Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji Google? Generacija Z sve više pretražuje informacije na TikToku i YouTube-u

Vreme čitanja: oko 2 min.

Društvene mreže postale su "informacijski autoput" za mlade

  • 0
Google pretraga, Google Search Foto: BigTunaOnline / Shutterstock.com

Generacija Z okreće se društvenim mrežama kao primarnim alatima za pretragu informacija, pokazujući očigledno nezadovoljstvo rezultatima koje nudi Google. Ovaj trend predstavlja izazov za Google, kompaniju koja značajan deo prihoda ostvaruje upravo kroz pretragu.

Prema istraživanju kompanije YPulse, specijalizovane za mlade, 46% mladih od 18 do 24 godine započinje potragu za informacijama na Google-u, dok 21% koristi TikTok, a 5% YouTube. Poređenja radi, među osobama od 25 do 39 godina, 58% ih prvo koristi Google. Ovo ukazuje na značajnu promenu u ponašanju u odnosu na milenijalce koji su odrasli u zlatnom dobu online pretrage.

Društvene mreže postale su "informacijski autoput", navodi Meri Li Blis, glavni urednik sadržaja u YPulse. Sa druge strane, Google i dalje zauzima prvo mesto kada je reč o inicijalnim pretragama, ali korisnici sve više preferiraju autentičnost informacija na društvenim mrežama.

Fred Kuk, direktor Annenberg centra za odnose s javnošću na Univerzitetu Južne Kalifornije, ističe da korisnici na društvenim mrežama dobijaju informacije u manjim delovima od različitih izvora, što doprinosi percepciji autentičnosti. Takođe, generacija Z je odrasla u eri društvenih medija i nema sećanje na rane dane Google-a, što utiče na njihove navike pretraživanja.

Džordan Alperin, 24-godišnjakinja, ističe da za vesti i brze odgovore koristi Google, dok za inspiraciju i lične priče preferira društvene mreže poput Reddita i TikToka. "Sadržaj na ovim platformama mi deluje relevantnije, a komentari i diskusije dodatno povećavaju poverenje jer ljudi dele specifična iskustva i perspektive", kaže ona, piše Axios.

Google se, s druge strane, fokusira na poboljšanje kvaliteta i pouzdanosti informacija dostupnih preko svoje pretrage. Nedavno su proširili svoj alat za generativne AI rezultate koji omogućava preglednije informacije o pretragama. Korisnici uzrasta od 18 do 24 godine izrazili su najveće zadovoljstvo ovim alatom.

Ipak, postoji sve veće nezadovoljstvo rezultatima pretrage na Google-u, ističe Deni Gudvin, urednik digitalnog marketinga u Search Engine Land-u. Problem su rezultati niskog kvaliteta koji su dobro optimizovani da se prikažu na visokim pozicijama. Uz rast AI generisanog sadržaja, očekuje se da će se problemi samo pogoršati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA