Vreme čitanja: oko 1 min.

Zapanjujuća cifra: Evo koliko Google plaća Apple-u da bi bio podrazumevani pretraživač u Safariju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom svedočenja u oktobru, Satja Nadela, CEO Microsofta, kritikovao je ovaj sporazum tvrdeći da onemogućava drugim pretraživačima da konkurišu

  • 0
Veb pregledači Safari Opera Chrome Mozilla browser Foto: Primakov / Shutterstock.com

Google je platio 20 milijardi dolara Apple-u kako bi ostao podrazumevani pretraživač u Safariju, otkriveno je u dokumentima koji su se pojavili tokom antimonopolskog spora sa Ministarstvom pravde SAD. Ovaj sporazum izazvao je veliku pažnju javnosti i postao ključan deo tekućeg sudskog procesa, u kojem se Google optužuje za monopolističko ponašanje na tržištu pretraživača.

Detalji ove velike finansijske transakcije su otkriveni tokom suđenja, gde je navedeno da Google izdvaja 36% svojih prihoda ostvarenih pretraživanjem na Safariju za Apple. Ova informacija oslikava koliko je značajan ovaj dogovor za poslovanje Google-a, kao i njegovu dominantnu poziciju na tržištu.

Tokom svedočenja u oktobru, Satja Nadela, CEO Microsofta, kritikovao je ovaj sporazum tvrdeći da onemogućava drugim pretraživačima da konkurišu. Microsoft je pokušao da pregovara sa Apple-om o kupovini Binga, ali je Apple odbio, navodeći da Bing ne može da se meri sa Google-om po pitanju kvaliteta i sposobnosti.

Promene su na vidiku u Evropi zahvaljujući Aktu o digitalnim tržištima (DMA), koji zahteva od Apple-a da omogući korisnicima da izaberu svoj podrazumevani pretraživač prilikom podešavanja uređaja. Ova regulativa predstavlja značajan korak ka većoj konkurentnosti i izboru za korisnike.

Kraj suđenja očekuje se krajem ove nedelje, a presuda će biti donesena tokom 2024. godine. Ukoliko Google izgubi spor, to bi moglo da dovede do raskida sporazuma sa Apple-om, što bi moglo imati dalekosežne posledice za tržište pretraživača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA