Vreme čitanja: oko 1 min.

Internet nestaje alarmantnom brzinom: Gubimo sadržaj više nego što mislimo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sličan trend primećen je i na društvenim mrežama. Petina tvitova nestane sa sajta nekoliko meseci nakon što su objavljeni

  • 0
404 page not found Foto: Shutterstock.com

Nova studija ukazuje na zabrinjavajući trend nestajanja internet sadržaja, što podseća na to da internet nije toliko trajno mesto kao što se često misli. Istraživanje pokazuje da veliki deo veb stranica i onlajn sadržaja nestaje, budući da se stranice brišu ili pomeraju.

Prema istraživanju Pew Research Center-a, 38 odsto veb stranica koje su postojale 2013. godine danas više ne postoji. Čak i noviji sadržaji nestaju - 8 odsto stranica iz 2023. godine više nije dostupno.

Stranice najčešće nestaju kada se izbrišu ili pomere, a to se dešava na inače funkcionalnim sajtovima, pokazuje studija. Veliki deo važnih vesti i referentnih sadržaja nestaje, što može imati ozbiljne posledice. Oko 23 odsto stranica sa vestima ima bar jedan neispravan link, 21 odsto vladinih sajtova sadrži pokvarene linkove, dok 54 odsto stranica na Vikipediji ima referencu ka linku koji više ne postoji.

Sličan trend primećen je i na društvenim mrežama. Petina tvitova nestane sa sajta nekoliko meseci nakon što su objavljeni.

Studija je sprovedena analizom slučajnog uzorka od skoro milion veb stranica, prikupljenih putem Common Crawl-a, servisa koji arhivira delove interneta. Istraživači su zatim pratili da li te stranice i dalje postoje između 2013. i 2023. godine.

Utvrđeno je da 25 odsto svih stranica prikupljenih između 2013. i 2023. godine više nije dostupno. Od tih stranica, 16 odsto je nestalo sa sajtova koji i dalje postoje, dok 9 odsto potiče sa sajtova koji su u potpunosti nestali.

Izveštaj pod nazivom "When Online Content Disappears" objavljen je na sajtu Pew Research Center-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA