Gugl objavio rat Švedskoj zbog reči "negugljivo"!

Reč "ogooglebar" je skinuta sa liste Saveta za švedski jezik zbog pritiska iz kompanije Gugl, u kojoj nisu zadovoljni definicijom koja stoji uz reč, a glasi "nešto što ne može da se nađe pomoću internet pretraživača"

  • 2

Savet za švedski jezik, poluzvanični organ koji se bavi pitanjima koja se odnose na upotrebu švedskog jezika, pored toga što daje preporuke u vezi sa pravopisom i gramatikom, izdaje godišnju listu novih švedskih reči. Lista za 2012. godinu uključuje 40 reči, a ove godine je prvi put jedna reč uklonjena sa liste.

Reč "ogooglebar" je skinuta sa liste zbog pritiska iz kompanije Gugl, u kojoj nisu zadovoljni definicijom koja stoji uz reč, a glasi "nešto što ne može da se nađe pomoću internet pretraživača".

U Guglu su želeli da u definiciji, umesto "internet pretraživač", piše "Gugl", ali u Savetu nisu želeli da menjaju definiciju i izbacili su reč potpuno.

- Ko je autoriter za jezik? Mi, korisnici jezika. Zajedno odlučujemo koje reči postoje i šta znače. Jezik je rezultat tekućeg demokratskog procesa. Ako želimo reč "ogooglebar" u našem jeziku, koristićemo je i naša upotreba će odrediti njeno značenje, a ne multinacionala kompanija - rekla je direktorka Saveta En Kaderberg.

Takođe, rekla je da će svako ko sada gugluje "ogooglebar" naći ne samo originalnu definiciju Saveta, već hiljade stranica koje su nastale zbog njihovog pokušaja intervencije.

Ovo je još jedna od njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA