Internet špijunaža i krađa podataka najveće IT pretnje

U prvom tromesečju 2013, na meti napada hakera bile su kompanije Epl, Fejsbuk, Tviter i Evernote

  • 0

Prva tri meseca tekuće godine bila su puna incidenata na polju internet špijunaže i internet oružja, navodi se u najnovijem izveštaju kompanije Kasperski Lab, koji su analizirali razvoj IT pretnji u prvom tromesečju 2013. godine. Sajber kriminalci su napadali velike kompanije među kojima su Epl, Fejsbuk, Tviter i Evernote

- Prvo tromesečje 2013. donelo je veliki broj velikih incidenata koji su povezani sa internet špijunažom i internet oružjem. Incidenti koji zahtevaju mesece neprestanog istraživanja su relativno retki u industriji koja se bavi antivirusima - rekao je Denis Maslenjikov, viši analitičar za viruse u kompaniji Kasperski Lab.

U izveštaju kompanije Kasperski Lab navodi se da je u januaru ove godine otkrivena operacija "Crveni oktobar", akcija napredne sajber špijunaže kojom su napadane diplomatske i vladine institucije širom sveta. Napadači su razvili jedinstven, veoma prilagodljiv štetni softver za krađu podataka i informacija iz računarskih sistema, mobilnih telefona i mrežne opreme preduzeća širom sveta.

U februaru je otkriven novi zlonamerni program, nazvan Minidjuk. On je ulazio u sisteme, koristeći određene nedostatke u Adobe Reader programu. Žrtve programa bile su vladine agencije u Ukrajini, Belgiji, Portugalu, Rumuniji, Češkoj i Irskoj, istraživačke organizacije u Mađarskoj i dva istraživačka centra i jedna medicinska ustanova u SAD. Ukupno, detektovano je 59 žrtava u 23 zemlje.

Meta napada sve više su i mobilni uređaji. U prvom tromesečju 2013. kompanija Kasperski Lab detektovala preko 20.000 novih modifikovanih virusa koji napadaju mobilne uređaje, što je ekvivalentno skoro polovini uzoraka virusa tokom cele 2012. godine

(Telegraf.rs / B92 / PC Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA