Palestinac hakovao Zakerbergov profil na Fejsbuku (VIDEO)

Kalil Šreteh je tehnološki stručnjak iz Palestine koji je pronašao bag u Facebook sigurnosnoj mreži i ostavio poruku na zidu osnivaču društvene mreže, iako nisu prijatelji, čime je želeo da ukaže na propust

  • 7

Većina softverskih kompanija nudi "bug bounties", odnosno novčane nagrade za otkrivanje grešaka i bagova koje programeri nisu uočili. Na taj način softver poboljšava sigurnost. Facebook ima svoj program ovog tipa, kreiran pre dve godine. Međutim, stručnjak za sigurnost iz Palestine, pod imenom Kalil, dva puta je kontaktirao tim Fejsbuka, koji se bavi sigurnošću, i ukazao na bag, ali oni ga nisu poslušali. 

Budući da nije uspevao da Fejsbukov tim ubedi da je u pitanju sigurnosni problem, Kalil je odlučio da se obrati glavnom čoveku kompanije Marku Zakerbergu i postavio je istu poruku na njegov Facebook zid.

Bukvalno nekoliko minuta nakon postavljanja poruke na Cukerbergovu stranicu, sa kojim nije prijatelj, Kalila su kontaktirali iz kompanije Facebook i tražili detalje pomenutog exploita.

Kompanija je potom blokirala Kalilov Facebook nalog.

Facebook odbija da mu isplati nagradu za otkriveni bag, uz tvrdnju da su njegove akcije ugrozile uslove korišćenja ove društvene mreže. Nakon trećeg dopisa upućenog Fejsbuku, kompanija je vratila Kalilov nalog i izrazila nadu da će on nastaviti da radi sa najpoznatijom društvenom mrežom na pronalaženju drugih sigurnosnih propusta. Kompanija Facebook nema maksimalnu cifru koju isplaćuje kada su ovakvi bagovi u pitanju, dok minimalna suma iznosi 500 dolara.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA