USKORO: Regionalni internet domeni

Nastavke kao što su "ruhr" i "koeln", koji bi do kraja godine trebalo da budu u upotrebi, naslediće naredne godine "berlin", "hamburg" i "bayern". Lakšem lociranju pomoćice i produžeci "shop", "hotel" i slično

  • 0

Regionalni domeni na internetu uskoro će umesto nastavaka "com", "info", "de" ili "rs", imati mogućnost da preuzmu nastavke kao "berlin" ili "valjevo".

Svest o regionalnoj pripadnosti se vrlo rado koristi u agencijama za oglašavanje − ubuduće bi tako trebalo da bude i na internetu. Do sada su adrese internet stranica imale završetak koji je jedinstven za određenu zemlju: "de" se koristi za Nemačku, "rs" za Srbiju, "co.uk" za Veliku Britaniju, a "com" za sve s druge strane Atlantskog okeana. Ali tome bi uskoro trebalo da dođe kraj.

Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN) odobrila je niz tzv. "Top-Level-Domains" iza kojih se kriju nastavci za internet stranice. On je do sada bio ponosan što sa nastavkom "eu" može da demonstrira određeni kosmopolitizam, s novim nastavcima će moći da pokaže i povezanost sa svojim regionom.

Nastavke kao što su "ruhr" i "koeln", koji bi do kraja godine trebalo da budu u upotrebi, naslediće naredne godine "berlin", "hamburg" i "bayern". Nastavci kao što su na primer "shop", "hotel" i slično, takođe bi trebalo da pomognu lakšem lociranju različitih preduzeća na internetu.

- Za firme je, naravno, atraktivna mogućnost da su širom sveta što vidljivije, ali svaka druga pretraga na internetu ima lokalni karakter. Ljudi u pretraživače ukucavaju "frizerski salon hamburg", kao kombinaciju za pretragu. To pokazuje koliko je lokacija postala važna na internetu - smatra Oliver Zime iz hamburškog "Top-Level-Domain d.o.o."

Šest godina se Zime borio za uvođenje domena "hamburg", kako bi korporativnim klijentima omogućio virtuelnu prednost pomoću oznake za lokaciju.

- Sigurni smo da je rangiranje u rezultatima pretraga povoljnije uz lokalne adrese. Preduzeća mogu lakše da se pronađu, što je posebno važno za lokalne ponuđače -  dodaje Zime.

Grad Hamburg podržava njegovu ideju pa su i oni lobirali za Top-Level-Domain kod ICANN. Gradske vlasti smatraju da preduzeća imaju veliku prednost uz hamburški nastavak internet adrese i obrnuto.

- Sa imenom evropskog grada oglašava se drugačiji kvalitet i efikasnost, nego sa imenom manjeg grada - rekao je portparol hamburškog senata Kristof Holštajn.

I pre nego što su Zime i njegove kolege postavili zahtev za hamburškim nastavkom na stranicama, pronašli su više od 50.000 strana, koje imaju "Hamburg" u imenu, iako završavaju na "de".

- Trenutno ima oko 60 ponuda za geografske Top-Level-Domains. To je globalni trend koji pokazuje da ne postoji samo u Nemačkoj potreba za izražavanjem lokalne povezanosti - navodi Zime i dodaje da su među njima "nyc" za Njujork, "bcn" za Barselonu.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA