Osmislio pretraživače na netu, nije zaradio ništa!

Džonatan Flečer je pre 20 godina izumeo "Mozaik", pretraživač s interfejsom sličnim onima koji se koriste danas - Google, Yahoo i Bing. Osmislio je i program "JumpStation", koji je pretraživao internet automatski idenksirajući svaki link na svakoj posećenoj stranici

  • 0

Britanac Džonatan Flečer, otac internet pretraživača, kako ga je nazvao britanski BBC, idejni je tvorac web browsera koji danas zarađuju basnoslovne sume novca, ali on od toga nema nikakvu korist. Flečer, koji danas živi povučeno u Hongkongu, pre 20 godina izumeo je "Mozaik", prvi pretraživač koji je imao interfejs sličan onima koji se koriste danas - Google, Yahoo, Bing.

 

Na "Mozaiku" je bila moguća pretraga hiljada internet stranica, što je 1993. bio neverovatno veliki broj. Ipak, zbog toga što je pretraživanje i dalje bilo komplikovano, taj pretraživač bio je mnogo manje efikasan od današnjih. Problem je bio u tome što je za indeksiranje svakog novog sajta morao da bude poslat zahtev Nacionalnom centru za kompjuterske aplikacije u Ilinoisu, što je dosta usporavalo proces indeksiranja.

 

 

Flečer, koji je tada bio još student Univerziteta u Stirlingu, osmislio je program "JumpStation" koji je pretraživao internet automatski idenksirajući svaki link na svakoj stranici koju bi posetio. Za samo 10 dana pomoću tog programa Flečer je popisao sve strane na intenetu koje su tada postojale, njih oko 25.000.

 

Godinu dana od pokretanja,"JumpStation" je popisao 275.000 strana na mreži. Nakon toga, nestalo je mesta u memoriji, a Univerzitet nije imao sredstava da nastavi finansiranje projekta.

 

- Koristili smo pozajmljeni server. Tada nije bilo mnogo prostora na hard diskovima, a oni su bili izuzetno skupi. Nisam uspeo da ih ubedim u potencijal programa. Tada sam mislio da su čelnici Univerziteta u pravu, ali sada se preispitujem - izjavio je Flečer za BBC.

 

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA