SNOUDEN OTKRIO: Britanski agenti špijunirali Yahoo korisnike

Britanski štab za vladine komunikacije arhivirao je slike sa veb kamera uključujući i seksualno eksplicitne fotografije. Agencija je tokom samo šest meseci sakupila podatke 1,8 miliona korisnika

  • 0

Britanski štab za vladine komunikacije (GCHQ) presreo je i arhivirao slike sa veb kamera više miliona korisnika Yahoo-a, uključujujući seksualno eksplicitne fotografije, piše britanski "Gardijan". Samo tokom šest meseci 2008. britanska špijunska agencija sakupila je fotografije 1.8 miliona korisnika u svetu.

Koristeći program za nadziranje, nazvan "Optički nerv", koji omogućava pamćenje jedne slike na svakih pet minuta od slučajno izabranih četova korisnika Yahoo-a, britanska agencija je u periodu između 2008. do 2010. godine prikupila na milione fotografija pojedinaca, bez obzira da li su oni osumnjičeni ili ne.

Dokumenta o programu dostavio je bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden, preneo je Rojters. Program "Optički nerv", pokrenut kao prototip 2008, a koji je navodno bio aktivan i 2012, namenjen je automatskom prepoznavanju lica, u cilju praćenja meta GCHQ i otkrivanju novih.

Prikupljeni podaci, koji su bili dostupni analitičarima NSA, kroz rutinsku razmenu informacija, sadržavali su veću količinu seksualnog sadržaja.

- Deluje začuđujuće da veliki broj ljudi koristi razgovore veb kamerom da prikazuje intimne delove tela drugim osobama - navodi se u jednom od dokumenata, prenosi "Gardijan".

U saopštenju dostavljenom AFP, portparolka Yahoo-a je navela da ta američka internet kompanija nije bila upoznata sa navodnim aktivnostima GCHQ i da ih osuđuje.

- Ovaj izveštaj, ukoliko se pokaže kao tačan, predstavlja novi nivo kršenja privatnosti naših korisnika koji je potpuno neprihvatljiv -stoji u saopštenju.

GCHQ navodi da je rad te agencije sproveden u skladu sa strogim pravnim i političkim okvirom koji obezbeđuje da su sve aktivnosti te službe "autorizovane, neophodne i proporcionalne".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA