Apple namerno usporava iPhone! Da li ste primetili da kako im baterija stari, sve su sporiji i sporiji?

Osnivač kompanije Primate Labs, Džon Pol, rešio je da istraži pomenutu tezu, pa je sproveo istraživanje na nekoliko hiljada iPhone-a

  • 3

Apple namerno usporava brzinu iPhone-a kako baterija na njemu stari i gubi kapacitet, pokazali su najnoviji analitički podaci.

7 tajnih kodova za iPhone: Ukucajte ih i saznaćete stvari koje niste ni znali o svom telefonu!

Naime, brojni korisnici prijavili su da stariji modeli iPhone-a sa istrošenim baterijama rade lošije u odnosu na iste modele sa novom baterijom.

Zbog toga je osnivač kompanije Primate Labs, Džon Pol, rešio da istraži pomenutu tezu, pa je sproveo istraživanje na nekoliko hiljada iPhone-a, piše britanski "The Guardian".

Njegovi rezultati otkrili su da je  iPhone 6S na iOS-u 10.2 postizao maksimalne performanse, ali da se telefon usporio sa predstavljanjem iOS-a 10.2.1 u januaru 2017. Performanse telefona nastavile su da padaju i sa iOS 11.2 verzijom.

Foto: Pixabay

Slična situacija uočena je i na iPhone-u 7.

Korisnici Reddita među prvima su prijavili problem i otkrili da je razlog za različite performanse najverovatnije degradiranje baterije. Kako telefon stari, baterije propada.

Većina modernih litijum-jonskih baterija je dizajnirano tako da izdrže 500 punih ciklusa punjenja, koji se uglavnom istroše posle dve godine prosečnog korišćenja.

Foto: Tanjug/AP

Dve ključne stvari se dešavaju kako baterija stari. Prva je da se njen maksimalni kapacitet smanjuje, a druga je da se smanjuje maksimalna struja koju baterija može da dostavi ostalim delovima telefona.

To znači da procesor i ostale komponente moraju napornije da rade i ne mogu da postignu maksimalne performanse koje su mogle kada je baterija nova.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lul

    20. decembar 2017 | 14:42

    pa normalno da se usporavaju telefoni stari 5-7god...sa novim androidom ili ios..uzmi pc star 5-7 god instavi win 10..pa da vidis sta je usporavanje

  • Mare

    20. decembar 2017 | 14:48

    To je normalna pojava kod svih telefona. Baterije imaju svoj vek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA