Samsung Galaxy Note 9 je prvi telefon koji sam koristio, a da zaista vredi svaki dinar koji date za njega

Note 9 je zaista telefon bez premca i konkurencije

  • 5

Imao sam priliku da nešto više od 2 nedelje koristim Galaxy Note 9 kao primarni telefon i bez ikakve sumnje mogu da potvrdim da je u pitanju jedan od retkih telefona koji zaista vrede preko 1.000 evra.

I ne samo to, Galaxy Note 9 je definitivno jedan od najboljih telefona koji sam koristio ili testirao.

Note kombinuje sve ono najbolje šta nudi Galaxy S9, kao što su perfektan ekran, kamera i dizajn, ali i stvari podiže na nov nivo velikim displejom i posebnom olovkom (S Pen) bez koje vrlo brzo nećete moći da zamislite svoj život.

Kao što je to gotovo uvek slučaj sa Samsungovim telefonima, Galaxy Note 9 ima jedan od najboljih ekrana koje novac može da kupi, a vaše oči da gledaju.

Foto: Telegraf

I dok je sam dizajn telefona subjektivna stvar, ono što definitivno ne može da se porekne jesu oštrina, bogate boje i tamne nijanse koje su zaista tamne koje nudi 6.4-inčni Super AMOLED displej.

U pitanju je ujedno i jedan od najvećih ekrana koje možete da nađete na smartfonu, i verujte mi, savršen je.

Doduše, sa velikim ekranom dolaze problemi za one sa manjim šakama, ali Note 9 nije ništa veći od konkurencije zahvaljujući tome što se ekran prostire preko cele prednje strane telefona - drugim rečima, sam telefon je malo porastao, ali ekran se proširio na račun ivica.

Foto: Telegraf

Veliki dsplej je odličan za pisanje, pogotovo kada koristite S Pen, čitanje mejlova ali i korišćenje 2 aplikacije u isto vreme koje su podeljene na ekranu. Sve je jasno, čitko i pregledno.

Ako ste na poslu, vrlo lako na istom ekranu u isto vreme možete da četujete sa kolegom i čitate pristigle mejlove, dok kod kuće bez problema možete da gledate nešto na YouTubeu i - čitate mejlove sa posla.

Kada su specifikacije upitanju, pred vama je jedan od najbržih telefona na svetu.

Foto: Telegraf

Note 9 ima najnoviji i najmoćniji Snapdragon 845 procesor, istina, ovaj procesor koriste i mnogi drugi premijum telefoni, ali Samsungov ima nešto pto oni nemaju - ekstra RAM.

Note dolazi sa 6GB radne memorije.

Ovo je više nego dovoljno da budete mirni par godina po pitanju brzine rada, jer sam sa svim aktivnim aplikacijama i uključenim automatskim notifikacijama na Gmailu (što može da uspori telefon i dodatno potroši 20 odsto baterije) trošio maksimum 3GB radne memorije.

Galaxy Note 9 vam takođe olakšava život prilikom otključavanja.

Foto: Telegraf

S obzirom na to da i sami ne možemo da prebrojimo koliko puta smo upalili telefon tokom dana, bezbednost i lako otvaranje su prilično važna stvar.

Telefon možete da otključate na nekoliko načina - postoje 3 različita senzora koja se brinu za bezbednost vaših podataka i mogu da očitaju vaš otisak prsta, lice ili zenicu kako biste otključali telefon. I sve se odvija brzo i bez ikakvih problema. Note može da očita vaše lice čak i u uslovima baš slabog osvetljenja.

Iako mi nikada ranije nije preterano legao, sada ne mogu da zamislim korišćenje telefona bez S Pena.

Foto: Telegraf

Najveću zaslugu za ovo ima veličina ekrana ali i brojni načini na koje možete da koristite ovu olovku.

Pored pisanja beleški, olovka može da se koristi i za prevod tako što ćete njome preći preko neke reči i odmah dobiti njen prevod na jezik koji želite, a tu je i mogućnost pisanja po ekranu, pa tako možete da unosite određene ispravke na dokument bez potrebe da ga otvarate u nekom drugom programu.

I najbolje od svega, Note može da prepozna vaš loš rukopis i automatski ga otkuca u fontu u kom želite, što je idealno za hvatanje beleški na sastanku.

Zahvaljujući olovci, Note 9 će preuzeti dosta posla za koji vam je potreban kompjuter ili ga jednostavno nemate pri ruci.

Ali noviteti ne staju tu.

Foto: Telegraf

S Pen je dobio i neke prilično zgodne dodatne funkcije, pa tako možete da ga koristite i kao daljinski za kameru.

A kada smo kod kamere, malo ko može da joj parira.

Samsung je kameri dodao dašak veštačke inteligencije i to se ispostavilo kao pun pogodak jer Note 9 može da prepozna određene objekte ili scene kada želite nešto da slikate i shodno tome namesti najbolja podešavanja.

I zaista se vidi razlika.

Tu su i brojne druge napredne funkcije, ali i neke krajnje zabavne opcije kao što je snimanje usporenog videa i pravljenje sopstvenog avatara koji možete da šaljete umesto emodžija prijateljima.

Note 9 ide i korak dalje i na pravi način koristi svoje "zverske" specifikacije

Foto: Telegraf

S obzirom na to da Note 9 poseduje specifikacije kakve nemaju mnogi laptopovi, mnogi bi rekli da su one bačene u prazno. Ali tu bi pogrešili jer Note može da se poveže sa monitorm i koristi i kao kompjuter.

Zahvaljujući DeX-u, Note 9 možete da koristite kao desktop kompjuter, a potreban vam je samo USB-HDMI kable ili DeX dok.

Prilikom korišćenja nisam primetio nikakva zastajkivanja i telefon je bez problema izlazio na kraj sa nekoliko aktiviranih tabova i prozora, a dodatni bonus jeste i mogućnost da na Note povežete i bluetooth tastaturu i miš po vašem izboru.

U slučaju da vam ništa od toga nije pri ruci, telefon se sam transformiše u touchpad kaok bistre mogli da ga koristite umesto miša. Kada poželite nešto da napišete, samo dodirnite polje za tekst i pojaviće vam se tastatura.

Foto: Telegraf

Veliku promenu, barem za mene, doživeo je i takozvani Edge meni koji je ranije bio prilično zanemarljiva funkcija, ali čini se da je sada napokon pronašao svoju svrhu. Prostim prelaskom prsta preko desne ivice telefona ka levoj, pokrećete Edge meni koji sadrži aplikacije koje najčešće koristite i istog trenutka možete da ih aktivirate, kao i spisak osoba koje najčešće zovete.

Ovo je veoma korisno kada ste u žurbi i nemate vremena da vrtite stranice i stranice aplikacija, već samo u dva poteza možete da pokrenete onu koja vam treba ili okrenete nekoga bez potrebe da ga lovite po imeniku.

A ako ste baš zaljubljenik u multimediju, nećete samo slegnuti ramenima kada čujete da Note 9 u osnovnoj varijanti dolazi sa impresivnih 128GB prostora za skladištenje, a tu je i mogućnost da dodate microSD karticu kapaciteta 512GB.

Foto: Telegraf

A ako karticu ubacite u model sa 512GB, na raspolaganju možete da imate 1TB prostora na telefonu za bukvalno sve što može da vam padne na pamet.

U svim filmovima, mejlovima i aplikacijama možete da uživate po ceo dan, bukvalno po ceo dan, jer 4.000mAh baterija bez problema može da izdrži ozbiljnije korišćenje telefona.

Note 9 je bez problema uspevao da završi dan na nekih 40 odsto uz sve mejlove, četove i multimediju kojima sam ga mučio.

Ukoliko odlučite da budete malo štedljiviji, pa čak i aktivirate mod za čuvanje baterije, siguran sam da biste telefon punili na svaka 2 dana.

Lični asistent koji to zaista može da bude

Kao što Apple ima Siri, Android Google Now a Amazon Alexu, i Samsung je rešio da se upusti u vode ličnih asistenata.

Upoznajte Bixbyja

Foto: Telegraf

Note ima posebno dugme na kućištu kojim možete aktivirate svog ličnog asistenta, a možete da ga aktivirate i svojim glasom u svakom trentuku kako biste dobili informaciju koja vam je potrebna ili da zatražite da pozove nekoga, pošalje poruku ili aktivira određenu aplikaciju.

Biby takođe može da kontroliše i brojne uređaje koji su priključeni na internet, poput televizora, pa tako uz pomoć glasa možete da menjate kanale, pojačavate ili smanjujete zvuk i sl. bez daljinskog.

Ovo je posebno korisno ako vas mrzi da ga dohvatite, i sve što je potrebno jeste da izgovorite šta želite da Bixby uradi.

Najbolje od svega, Bixby konstantno uči o vama i posmatra vaše navike kako bi vremenom postao još korisniji, a možete da mu kažete da u nekim sferama nije dovoljno precizan. Bixby će potom procesuirati tu "kritiku" i sledeći put kada budete tražili sličnu informaciju pokušaće da bude precizniji.

Foto: Telegraf

Ako želite da poredite Note 9 od hiljadu evra sa bilo kakvom konkurencijom slične cene, moram da kažem da je Note superioran telefon i najbolji izbor.

Sa mnogim drugim uređajima dobijate samo fensi telefon, ali Note je mnogo više od "samo telefona".

Note je jedan od najzaokruženijih uređaja koje sam imao priliku da testiram i koristim. Jasno vam do znanja stavlja da je mnogo sposobniji od konkurencije i da nije potrebno da se osećate nervozno ako u blizini nemate laptop ili desktop kompjuter - ponajviše zbog velikog ekrana i olovke.

A komponente i specifikacije koje poseduje, jasno govore da je u pitanju telefon koji ćete bez problema koristiti dugi niz godina.

Note 9 je možda jedini telefon koji u ovom trenutku može da opravda cenu od 1.000 evra i jedini koji bi preporučio po toj ceni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika delija momak

    26. septembar 2018 | 10:32

    Evo upravo kuckam na njemu... Realno nema bolji, kida... A ova olovkica je carska, i za slikanje i za sve živo

  • mihailovic

    29. septembar 2018 | 00:06

    1000 e DATI za telefon je GLUPOST

  • Gazda

    26. septembar 2018 | 19:24

    Vrh telefon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA