≫ 

Razotkrivena istina o kojoj se dugo ćutalo: Samsung i Apple namerno usporavali telefone da bismo kupili nove

Italijanski organi kaznili su kompanije koje su obmanjivale korisnike

  • 14

Dva vodeća proizvođača mobilnih telefona Samsung i Apple kažnjeni su zbog toga što su osvežavanjem softvera usporavali rad uređaja.

Apple će morati da plati 10 miliona evra, a Samsung upola manje, nakon što su italijanski istražitelji otkrili kod njih nešto što nazivaju "planiranom zastarelošću".

Foto: Pixabay.com

To zapravo znači da su telefone konstruisali sa direktnom namerom da se vremenom usporavaju, navodeći vlasnika da kupi novi.

Istraga je pokrenuta u januaru od strane italijanskog tela za kontrolu konkurencije, koje je otkrilo da su softverske nadogradnje koje su nudile obe kompanije imale negativan uticaj na performanse uređaja.

To je prva kazna takve vrste protiv kompanija koje proizvode pametne telefone, iako se duže vreme sumnjalo da ovaj problem postoji.

Svako ko je koristio telefone ovih kompanija mogao je da primeti kako telefon "umire" vremenom iako nisu uradili ništa što bi tome doprinelo.

Italijanski organi razotkrili su kod ovih kompanija nepoštenu poslovnu praksu. Utvrđeno je, takođe, da određeno osveženje softvera operativnog sistema uzrokuje ozbiljne probleme i značajno smanjuje performanse telefona.

Foto: Promo

Oni su prekorili kompanije i zato što korisnicima nisu davale dovoljno informacija o tome šta donosi instaliranje osveženog softvera i nisu ponudile način da se povrati funkcionalnost uređaja.

Kazna od pet miliona evra je maksimalna, ali je Apple dodatno kažnjen sa još pet miliona evra zbog drugog problema koji se tiče baterija.

I Apple i Samsung moraće sada na italijanskim sajtovima da ostavljaju potrebne informacije.

Apple je, inače, priznao prošle godine da je softerski usporavao telefone, tvrdeći da su to učinili kako bi se izbeglo iznenadno gašenje telefona zbog oštećenja njihovih litijumskih baterija. Zbog toga su i kažnjeni sa dodatnih pet miliona.

Apple se izvinio i ponudio zamenske baterije po nižoj ceni, kao i opciju da se zaustvi usporavanje procesora, kao i prikaz trajanja baterije.

Samsung je pokušao da se odbrani, ističući da nisu ponudili nikakvo osveženje softvera koje bi smanjilo performanse Galaxy Note 4. Naprotiv, tvrde u ovoj kompaniji, softver koji su nudili uvek je bio takav da korisnicima omogući najbolje moguće iskustvo.

Ovo bi mogao da bude samo početak pravnih intervencija, poput ove. U Francuskoj se već sprovode istraživanja slična onima u Italiji, a neki pravni koraci spremaju se i u Kaliforniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rikee

    24. oktobar 2018 | 21:43

    Kaznite i Microsoft... molim Vas...

  • Ukica

    25. oktobar 2018 | 07:13

    Ne daj boze Srbija da krene da se bavi ovim stvarima, ne bi mogli da nas isplate za 100 godina

  • 24. oktobar 2018 | 22:31

    To sam ja oduvek mislio. Imao sam Ajfon a i Samsung i posle nepune 2 godine oba su pocela da usporavaju posteno a imao sam HTC cak i ZTE i oba telefona su posle godinu i po radila bukvalno kao i prvog dana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA