≫ 

Šta nam donose novi blockchain pametni telefoni?

Da li je na pomolu novi OS za mobilne uređaje?

  • 2

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva više detalja o o novom operativnom sistemu za mobilne telefone baziranom na blockchainu.

Trenutno se na tržištu mobilnih telefona nalaze dva preovlađujuća operativna sistema i to iOS i Android. Slično je i sa tablet računarima gde se iOS koristi na Apple proizvodima, kao što je iPad, dok se na tablet računarima drugih proizvođača koristi Android operativni sistem.

U novije vreme se Android OS koristi i na pametnim TV aparatima. Ostali operativni sistemi za mobilne uređaje predstavljaju zaostatke operativnih sistema koji su se koristili u prethodnom periodu. Neki od primera su Symbian ili Windows. Microsoft je nedavno odustao od podrške i daljeg razvoja Nokia Lumia mobilnih telefona koje pokreće Windows OS.

Android operativni sistem je sistem otvorenog koda. O otvorenom kodu smo pisali u prethodnim nastavcima. Prilikom razvoja Android OS kao jezgro operativnog sistema je iskorišćen Linux kernel i na taj način su preuzete mnoge osobine Linux operativnog sistema.

Foto: debian-srbija.iz.rs/

Kada se pomene Android operativni sistem, postoji uverenje da se radi o jednom operativnom sistemu koji se javlja u različitim standardnim izdanjima kao što su: Nougat (7.0), Oreo (8.0) i najnoviji Pie (9.0). Verzija Android OS ima zapravo mnogo više.

Pošto se radi o softveru otvorenog koda, svaki proizvođač hardvera ugrađuje specifičnosti koje omogućavaju bolje funkcionisanje uređaja sopstvene proizvodnje. Pošto se radi o različitim verzijama Android OS, često se dešava da aplikacije ne funkcionišu isto na različitim uređajima iako su verzije OS formalno iste.

Kompanije SIRIN LABS je razvila novu verziju Android operativnog sistema koju su primenili na novom mobilnom telefonu koji su razvili, FINNEY. Specifičnost novog uređaja kao i OS se ogleda u tome što su uređaj i OS prilagođeni izvršavanju blockchain aplikacija.

Foto: Pixabay.com

Novi operativni sistem je nazvan SIRIN OS i u sebi ima ugrađene endžine za izvršavanje kriptografskih operacija koje zahteva rad sa kripto valutama kao što su: Crypto Wallets, DApps i Token Conversion Service. Pored toga, razvijen je i podržan SIRIN Token (SRN) koji omogućava da se kriptografske operacije izvršavaju u zaštićenom okruženju.

Što se tiče rešenja kao mobilne platforme za DApps, postoje nasleđena ograničenja koja zahtevaju da svaka instalacija aplikacije ima posebnu implementaciju digitalno novčanika za kripto valute. Obrada podataka svakog od novčanika je optimizovana na nivou core operativnog sistema. SIRIN OS obrađuje podatke o kripto valutama kao celinu čime se štedi na memorijskoj i procesorskoj snazi, što čini uređaja i OS bržim i efikasnijim.

Foto: Coindesk

Nove tehnologije i kripto valute donose inovacije u različitim oblastima, koje će radikalno izmeniti razvoj i funkcionisanje mobilnih uređaja. Napredak se ne ogleda samo u dizajnu, rezoluciji ekrana, kvalitetu kamere i sličnim osobinama koje privlače kupce širom sveta.

Glavni razvoj se dešava „ispod haube“ gde se menjaju elementi koji iz osnova redefinišu način funkcionisanja operativnog sistema kao i samog uređaja. Kako će izgledati pametni telefoni a i drugi pametni uređaji, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    6. decembar 2018 | 11:10

    Znači opet kupujem novi telefon?

  • MakiBL

    8. januar 2019 | 18:47

    Kad će ljudi izmisliti novi sistem samo radi sistema, da imamo alternativu Androidu i iOS-u? Ali da ne bude nešto površno, kao Pokret nesvrstanih?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA