≫ 

Baterija na vašem iPhoneu traje mnogo manje nego što to Apple tvrdi - evo i koliko

Novi testovi pokazuju da je Apple značajno povećao vreme trajanja baterije u svojim tvrdnjama

  • 0

Šokantan novi izveštaj koji je objavila grupa za prava potrošača u Velikoj Britaniji otkrio je da Apple značajno preteruje u svojim navodima koji se tiču trajanja baterije.

Grupa za zaštitu potrošača Which? testirala je devet iPhone modela i otkrila da nijedan od njih ne ispunjava ono što kompanija iz Kupertina tvrdi.

Zapravo, Apple tvrdi da baterija na iPhone modelima traje između 18 i 51 odsto duže nego što je to zaista slučaj.

Foto: Pixabay.com

Najveća razlika uočena je u vremenu za razgovor. Primera radi, Apple tvrdi da iPhone XR pruža do 25 sati vremena za razgovor, ali Which? je u testovima utvrdio da je baterija izdržala samo 16 sati i 32 minuta.

- S obzirom na to da mobilni telefoni predstavljaju ključne stvari u našim životima, trebalo bi da možemo da očekujemo da ispunjavaju sve ono što njihovi proizvođači tvrde, stoji u saopštenju ove organizacije.

Moda potpuno očekivano, Apple je vrlo brzo stao u odbranu svojih tvrdnji, ali na prilično bizaran način.

- Rigorozno testiramo naše proizvode i stojimo iza tvrdnji u vezi sa trajanjem baterije. Sa tesnom integracijom između hardvera i softvera, iPhone je napravljen tako da inteligentno prati korišćenje energije kako bi maksimalno iskoristio trajanje baterije. Naša testiranja samo oslikavaju tu inteligenciju. Sa druge strane, Which? nije otkrio na koji način su oni testirali telefon pa ne možemo da poredimo naše rezultate sa njihovim, stoji u Appleovom saopštenju.

Međutim, organizacija ipak jeste otkrila način testiranja i veoma je prost: Kako bismo testirali telefone, koristimo nove uređaje i punimo bateriju na maksimum i onda testiramo koliko ona traje tokom razgovora.

Foto: Pixabay

Sa druge strane, Appleov način testiranja je mnogo maglovitiji: Testiranja koja je Apple obavio u avgustu 2018. godine koristeći predprodukcijske modele i softver na GSM i CDMA mrežama operatora. Testocvi razgovora obavljeni su preko VoLTE mreže. Sva podešavanja su bila fabrička, samo je Bluetooth bio uparen sa slušalicama.

Apple je dao dosta tehničkih podataka, ali fale podaci o tome da li je u pitanju bio samo jedan poziv ili više poziva.

U svakom slučaju, ljudi bi trebalo da tvrdnje proizvođača uzimaju sa rezervom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA