Zašto se Sjedinjene Države plaše kompanije Huawei?

Čini se da je u pitanju politička igra SAD

USA, Huawei
Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Nakon što su propali trgovinski pregovori između Kine i SAD, održani 10. maja, Sjedinjene Države su kompaniju Huawei već 15. maja dodale na takozvanu ,,Listu pravnih lica" (Entity list) sa zabranom poslovanja. Izgleda da se trgovinski i tehnološki ratovi između Kine i SAD zahuktavaju. Koji su razlozi u pozadini te odluke, kako će se trgovinski rat odvijati u budućnosti i potencijalno uticati na Evropu?

Svrha trgovinskog rata: očuvanje unipolarnog poretka na čelu sa SAD?

Od 1894. godine, Sjedinjene Države imaju najveći Bruto domaći proizvod na svetu i na sve načine pokušavaju da osujete države koje im ugroze vodeću poziciju. Od 1940. do 1980. godine SAD su pokrenule ,,hladni rat" protiv Sovjetskog Saveza i sprovele sveobuhvatno gušenje i ograničavanje sovjetske ekonomije, što se ispostavilo kao značajni spoljašnji uzrok raspada Sovjetskog Saveza.

Tokom 80-tih, američki saveznik Japan je beležio ubrzani rast i Sjedinjene Države su primorale Japan da potpiše ,,Plaza sporazum" koji je doveo do povećanja vrednosti japanskog jena, i na kraju i do ,,izgubljenih decenija" japanske ekonomije.

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni,

Foto: Tanjug/AP

Prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda za 2018. godinu, bruto proizvod Kine već iznosi dve trećine američkog. Američaka banka Standard Chatered Bank objavila je izveštaj početkom 2019. godine, u kojem se navodi da će Kina smeniti SAD na mestu najveće svetske ekonomije tokom 2020. godine.

Ako Sjedinjene Države ne uspeju da uspore razvoj kineske naučne i tehnološke industrije do 2020. godine, Kina će ih postepeno prevazići na poljima tehnologije i ekonomije. Stoga, trgovinski i tehnološki rat koji su SAD povele protiv Kine nije okršaj ove dve države na poljima trgovine i tehnologije, već glavni potez Sjedinjenih Država u cilju očuvanja unipolarnog svetskog poretka i svoje ambicije da nastave sa kontrolisanjem celog sveta.

Zašto su Sjedinjenje Države napale Huawei: Veliki kapacitet za istraživanje i razvoj

Tramp je 23. maja izjavio: ,,Huawei je veoma opasan". Čega se Sjedinjenje Države boje? Zašto su Sjedinjenje Države proglasile vanredno stanje ne bi li sprečile Huawei da uopšte uđe na njihovo tržište? Glavni razlog može biti veliki kapacitet za istraživanje i razvoj; SAD se plaše ubrzanog razvoja kompanije Huawei i ne mogu da podnesu da strana tehnološka kompanija postane podjednako dobra kao američka.

Huawei je jedna od vodećih kineskih tehnoloških kompanija i predstavlja najviši nivo kineske nauke i tehnologije. Niz podataka potrvrđuje kapacitet kompanije Huawei: Huawei posluje u više od 170 država i uslužuje više od 3 milijade korisnika. U 2018. godini Huawei je posedovao 5405 patenanta, po čemu je vodeći na svetu. Iste godine, ukupni prihodi kompanije su dostigli 100 milijardi dolara, dok je broj prodatih pametnih telefona iznosio više od 200 miliona. Na Interbrand Global listi najvrednijih brendova Huawei je zauzeo 68. mesto u 2018. godini.

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni,

Foto: Tanjug/AP

Tokom maja 2019. godine, kompanija Counterpoint, koja se bavi istraživanjem tržišta, objavila je izveštaj o analizi prvog dela godine na evropskom tržištu pametnih telefona. Izveštaj je pokazao da se ovo tržište značajno promenilo u kratkom periodu. Udeo kompanije Huawei se povećao sa 15% na 26%, dok je Apple pao na treće mesto. Huawei je takođe smanjio zaostatak za kompanijom Samsung.

Prema rangiranju "The 2018 EU Industrial R&D Investment Scoreboard", koje je obuhvatilo 2500 kompanija iz 46 država, Huawei se našao na petoj poziciji po ulaganjima u istraživanje i razvoj od 11,334 miliona evra, što je više čak i od Apple i Alcatel.

Strategija kompanije Huawei: godine pripreme i velike sposobnosti za istraživanje i razvoj

Kako tragovinski rat između SAD i Kine nastavlja da eskalira, Huawei se smatra jakom kartom u pregovorima, koja Kinu može naterati da popusti. Zbog toga je Huawei postao prva žrtva ovog trgovinskog rata. CNN je u svom izveštaju naveo: ,,Huawei je trenutno drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svetu. Njihovi telefoni se često hvale zbog vrhunskih odlika i kamera, uz relativno nisku cenu." Ova kompanija želi da postane vodeći brend mobilnih telefona, kao i da predvodi sledeću generaciju 5G tehnologije mreža. Trenutno taj scenario deluje neizvesno zbog zabrane američke administracije.

Govoreći o ovom problemu, osnivač kompanije Huawei, Ren Zhengfei, rekao je: ,,Trenutni postupci američkih političara potcenjuju našu snagu." Huawei ima osnova za ovaku izjavu. Tokom godina, uložena su ogromna sredstva u istraživanje i razvoj.

Hauwei P30

Printskrin: Instagramtech/wafer

Tokom 2018. godine, Huawei je u istraživanje i razvoj uložio 14,8 miliona dolara, obučio veliki broj naučnika, više od 700 matematičara, više od 800 fizičara, više od 120 hemičara, više od 6000 eksperata za bazična istraživanja, više od 60000 inženjera i ima ogroman mehanizam za istraživanje i razvoj.

Pored toga, u kompaniji Huawei kažu da su predvideli ovako ekstremnu situaciju i da su obavili značajne pripreme. Njihova Kirin serija (AP), Baron serija (Baseband) i Shengpeng serija (NPU) će postepeno zameniti američke proizvode i formirati nazavisnu liniju proizvoda vezanih za čip.

Takođe, najavljeno je predstavljanje novog operativnog sistema kompanije Huawei, koji će doprineti povećanju efikasnosti rada Android aplikacija za više od 60%. Pored toga, pre godinu dana Huawei je napravio značajne zalihe rezervnih delova za proizvode.

Na godišnjoj konferenciji za medije kompanije Huawei, direktor Guo Ping izjavio je da je kompanija smanjila protok novca za 21,6 miliona juana (oko 3,1 miliona dolara), što je iskorišćeno za povećanje ulaganja u istraživanje i razvoj i popunjavanje zaliha delova zbog budućih nepredviđenih situacija. Za nezamenjive proizvode poluprovodnika iz američkih kompanija, Huawei je pripremio zalihe za 6-12 meseci, kao i za najmanje 3 meseca za manje kritične delove. Ovo može pomoći u produženoj borbi na tržištu. Proizvodi kompanije Huawei koji su trenutno u prodaji su pod licencom, i na njih ne utiče zabrana kompanije Google.

Posledice trgovinskog rata: Ubrzani razvoj kompanije Huawei i pomoć Evropi u svetu američke hegemonije

Huavej (Huawei), kompanija, mobilni telefoni,

Foto: Tanjug/AP

Huawei je u vidu taoca pasivno uključen u trgovinski rat između dve super sile.

Jakarta Post izveštava: ,,Kratkoročne posledice po američke i kineske kompanije su neizbežno negativne“, izjavio je Roger Kay, osnivač i analitičar u agenciji Engpoint Technologies Associates. ,,Zabrana će verovatno ubrzati rad kompanije Huawei, kao i ostalih kineskih kompanija, na razvoju sopstvene proizvodnje mikroprocesora i ostalih komponenti... Dugoročne posledice su da će Huawei i ostale kineske kompanije napustiti saradnju sa američkim proizvođačima.“ O’Donnell, iz konsultantske agencije Technalysis Reserach, je izjavio: ,,Veći rizik je da će Huawei i ostale kineske kompanije uložiti dodatan napor da razviju sopstveni softver i hardver koji će im omogućiti da se oslobode zavisnosti od Sicilijumske doline. Dugoročno pitanje je: da li će ovo podstaći Huawei da razvije treću mobilnu platformu? Kina već radi na razvoju sopstvene tehnološke infrastrukture, a ovo se uklapa u širu ideju o odvojenom internetu u Kini, što bi imalo veoma značajne posledice.“

Prema izjavama iz kompanije Huawei nakon zabrane, oni zadržavaju pozitivan stav prema budućem poslovanju. Huawei je godinama unapred radio na razvoju rezervnih varijanti čipova i sistema, koje će sada preko noći postati prve opcije i ući u proces brzog razvoja novih verzija proizvoda. Zahvaljujući ogromnom kineskom tržištu, mogućnostima kompanije Huawei da se takmiči na globalnom tržištu, kao i sjajnog rada ove kompanije na istraživanju i razvoju, kada se ovaj sistem proizvodnje uspostavi uslediće nadmetanje za vodeće pozicije na svim poljima ove industrije.

Istovremeno, sukob kineske i američke tehnološke industrije je takođe povoljan za Evropu. Zbog niskog nivoa evropske tehnološke i internet industrije, ona je pod monopolom američkih kompanija. Zbog toga, Evropska unija primenjuje stroge zakone da bi omogućila pravo na nadmetanje u neravnopravnoj konkurenciji. U maju 2019. godine, Evropska unija je pokrenula istragu protiv kompanije Apple po prijavi muzičkog servisa Spotify, uz moguću kaznu od 26,6 milijardi dolara.

Tokom 2017. godine, Evropska unija je kaznila kompaniju Google u iznosu od 2,42 miljarde evra zbog kršenja antimonopolskih propisa. Stoga, ako Huawei i kineske tehnloške kompanije prošire svoju proizvodnju, to će pomoći i Evropi u nadmetanju sa Sjedinjenim Državama, i omogućiće veći izbor, niže cene i bolju uslugu evropskim potrošačima.

(Telegraf.rs/PR)

Tagovi: Amerika, Android, Google, Huawei

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • S
  Sasa M.

  Nije samo Huawei taj koji drma tehnologijom i jeftinim telefonima. I Lenovo je Kineska kompanija koja je preuzela Američku Motorolu i pravi ekstra telefone za male pare.

 • Z
  Zolidijum

  Support Huawei

 • L
  Losmi

  Teško da će moći da izađu na kraj sa Kinezima!

Najmoćniji Android telefon godine je stigao - ali sa jednim velikim minusom

Ako ste mislili da je 50X zum impresivan, onda će ono što stiže 2020. godine da vas oduševi

Evo kako da odaberete najbolju zaštitnu foliju za ekran vašeg telefona - i koje sve vrste postoje

Apple ubija 4 iPhone modela i sprema drastične mere koje će vas skupo koštati

HTC Wildfire bi uskoro mogao da ponovo postane stvarnost - sa brzim procesorom i niskom cenom

Evo šta bi Stiv Džobs mislio o današnjem Appleu

Qualcomm je upravo predstavio novi Snapdragon čip, a ovo su sva poboljšanja koja donosi

Ovo je najgora vrsta punjača koju možete da kupite za vaš telefon

Lista otkriva koliko tačno Apple brine o starijim iPhone modelima

66 odsto ljudi pati od nomofobije - evo šta je to i kako otkrijete da li preti i vama

Sada je jasno zašto nam je Google pokazao samo zadnju stranu novog Pixel telefona

Evo kako da obrišete RAM na vašem iPhoneu i ubrzate ga

4 aplikacije koje vam stalno troše bateriju - čak i kada ih ne koristite

Da li uopšte postoji telefon koji nije napravljen u Kini?

Nove slike otkrivaju kako će tačno izgledati Samsung Galaxy Note 10

Ako te dobili ovaj mejl od Googlea, ne radujte se - u pitanju je greška

Čini se da će iPhone za 2020. godinu imati sve ono što Android već sada ima, pa čak i jeftini modeli

Kako bi telefoni izgledali danas da je Microsoft pobedio Android?

Misteriozna ikonica otkriva kako Apple planira da ubuduće prebacujemo podatke sa iPhonea

Otkriveno zašto ljudi prelaze sa Androida na iOS, i jedna stvar zbog koje je Googleov OS mnogo bolji

Evo zašto bi novi iPhone mogao da bude najdosadniji do sada

3 dizajnerske greške koje mogu da vam unište korišćenje telefona, i zašto ih proizvođači prave

Evo kako da vam baterija na telefonu traje duže, a da pritom ne propuštate poruke i notifikacije

Ako je napolju toplije od ovih temperatura, vrućina može da uništi vaš telefon ili kompjuter

Postavili su nekoliko prostih pitanja vlasnicima iPhonea, a njihovo neznanje bilo je razočaravajuće

Evo kako da najlakše pronađete, zaključate ili formatirate svoj telefon ako vam ga neko ukrade

Evo kako da vidite da li kupujete originalni ili obnovljeni iPhone od nekoga

Honor se oglasio i objasnio šta će se desiti sa njegovim telefonima i da li će imati Android podršku

Skriveni kod otkriva da bi kineski telefon mogao da bude prvi na svetu koji će imati ovaj senzor

5 načina na koje možete pametno da iskoristite svoj stari Android telefon

Evo koliko biste para imali danas da ste umesto iPhonea kupili deonice Applea

Ovo bi mogao da bude prvi telefon sa kamerom skrivenom ispod ekrana

Tvorci OnePlusa su morali da se pohvale da je njihov telefon najbrži, a onda je usledila kazna

Telefoni bi uskoro mogli da imaju tehnologiju protiv njihove krađe - a evo kako bi radila

Apple bi uskoro mogao da reši najveći problem jeftinijeg iPhone modela

Kamera od 48MP na Huawei P30 Lite telefonu oduševljava mogućnostima koje poseduje

Šta je to IMEI broj telefona, kako da ga pronađete i zašto je važno da ga odmah zapišete

Ova grafika pokazuje svu sreću, bes i nerviranje kroz koje prolazimo kada kupujemo novi telefon

9 najkorisnijih stvari koje koje će vaš iPhone dobiti do kraja godine

Evo kako da otkrijete serijski broj svakog iPhone modela ako ste ga izgubili, ili ako više ne radi

iPhone 11 bi mogao da bude mnogo skuplji od prethodnih modela, upozoravaju stručnjaci

Android ili iOS: Koji operativni sistem je zaista bezbedniji?

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima