≫ 

Tramp je upravo poslao naređenje zbog kog bi iPhone mogao drastično da poskupi

Predsednik SAD je odlulio da počne da naređuje i preko Twittera

  • 1

Vrednost deonica Applea pala je za 10 dolara nakon što je predsednik SAD Donald Tramp objavio tvit kojim "naređuje" američkim kompanijama da prestanu da posluju sa Kinom.

I dok predsednik SAD nije diktator i njegovi tvitovi ne mogu da se posmatraju kao direktna naređenja, mnogi strahuju da će iskoristiti svoju moć da povuče američke kompanije iz Kine.

A to može da bude veliki problem, posebno za Apple koji iPhone dizajnira u Americi, ali ga većinom sklapa u Kini.

CNBC izveštava da je Tramp podigao takse na robu iz Kine vrednu 250 milijardi dolara sa 25 na 30 odsto, i da nova pravila stupaju na snagu od 1. oktobra.

A takse na dodatnih 300 milijardi dobara iz Kine će biti povećane sa 10 na 15 odsto od 1. septembra.

U ovu drugu grupu potpadaju Apple Watch i AirPods slušalice.

Telefoni, Android, iPhone Foto: Pixabay.com

Originalni planovi uključivali su i iPhone, ali je Tramp odlučio da sačeka sa tim taksama do 15. decembra kako one ne bi uticale na praznične prodaje smartfona i drugih elektronskih uređaja.

Tehnološke kompanije mogu da ove dodatne troškove amortizuju, i naštete svom profitu, ili ih prebace na kupce tako što će podići cene proizvoda.

Apple je pokrivao određene takse kako bi cene ostale iste, ali još nije poznato šta će se desiti kada nove takse stupe na snagu.

Jedno od mogućih dugoroćnih rešenja ako se finansijski rat Kine i SAD nastavi jeste izmeštanje proizvodnje u druge zemlje, ali to je definitivno skup poduhvat koji tehnološka kompanija iz Kupertina čuva za najgori mogući razvoj situacije i kao krajnju nuždu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA