≫ 

Huawei Nova 5T, telefon koji menja pravila srednje klase

Kvalitetne kamere već par godina zaštitni su znak Huawei telefona, pa tu i Nova 5T pokazuje izuzetne rezultate koji prevazilaze njenu klasu

  • 0
Huawei Nova 5T Foto: Marko Jovanović

Od prvog trenutka kada smo u redakciji otvorili belu kutiju sa natpisom Huawei Nova 5T, bili smo privučeni odsjajem plave staklene površine. Nakon što je promenio nekoliko ruku, kupio nas je na prvi pogled. Kao neko u čijim rukama će telefon provesti najviše vremena, poslednji sam došao na red.

Budući da sam poslednjih meseci koristio superiorni Huawei P30 Pro, prvo što sam pomislio kada sam uzeo Nova 5T je kako bih voleo da u ovom kućištu nalazi sve ono o čemu se naširoko pisalo i pričalo kada je pomenuti premijum flegšip u pitanju.

Iako za P30 Pro imam samo reči hvale, moram da priznam da nisam veliki ljubitelje zakrivljenih i (pre)velikih ekrana, pa mi se ravan ekran sa tankim okvirom, dijagonale 6,26 inča, (u odnosu na 6,47 inča kod P30 Pro), odmah dopao.

Huawei Nova 5T Foto: Marko Jovanović

Telefon lepo leži u šaci i, iako je za nešto manje od milimetar širi od P30 Pro, deluje kao jednostavniji za korišćenje jednom rukom. I pored toga, ovo nije mali, već srednje veliki ekran, koga trend povećavanja dijagonale displeja čini da ostavlja utisak nešto manjeg nego što to zapravo jeste.

Podatak da je ekran je IPS LCD, nekima je sasvim dovoljan da bi se shvatilo da je Nova 5T pametni telefon srednje klase. Ima rezoluciju od 1.080 x 2.340 piksela i odnos stranica 19.5:9 (što je identičan odnos modelu P30 Pro).

U levom gornjem uglu ekrana nalazi se selfi kamera od 32MP, smeštena u jedan od najmanjih "punch hole" otvora na tržištu, prečnika samo 4,5 milimetara.

Sistem kamera na poleđini telefona sastoji se od četiri senzora. Nova 5T opremljena je glavnom kamerom od 48MP (f/1.8), širokougaonom od 16MP (f/2.2), kao i makro i senzorom dubine od po 2MP.

Huawei Nova 5T Foto: Marko Jovanović

Kvalitetne kamere već par godina zaštitni su znak Huawei telefona, pa kako P30 Pro na ovom polju zaista briljira, i Nova 5T pokazuje izuzetne rezultate koji prevazilaze njenu, srednju, klasu telefona. Osim dobrih dnevnih snimaka, kamere imaju režim noćnog snimanja (prisutan i kod P30 Pro), koji i ovde daje zasita dobre i jasne, ali preeksponirane, odnoso nerealno svetle noćne fotografije.

Ono gde su Nova 5T i P30 Pro identični je procesor koji dele - osmojezgreni HiSilicon Kirin 980, iako za razliku telefona premijum klase, Nova na naše tržište dolazi samo u konfiguraciji sa 6GB RАМ i 128GB interne memorije. Kapacitet memorije za skladištenje podataka, inače, nije moguće proširiti, budući da telefon ne poseduje SD slot za memorijsku karticu.

Hardver je, kao i kod uređaja više klase, smešten u kušte od stakla sa aluminujumskim okvirom. Ono što je, međutim, privuklo pažnju mnogih kako recenzenata, tako i upućenijih korisnika, je činjenica da proizvođač nije naveo kom standardu to staklo pripada, pa smo otali uskraćeni za podatak o njegovoj čvrstini.

Huawei Nova 5T Foto: Marko Jovanović

Huawei Nova 5T napaja baterija kapaciteta 3.750 mAh, koja se puni preko brzog punjač od 22.5W. Još jedan dokaz njegove pripadnosti srednjoj klasi je to da uređaj nema mogućnost bežičnog punjenja.

S druge strane, telefon nema standardni 3,5mm ulaz za slušalice, što se još uvek ne bi moglo očekivati za telefon srednje klase, ma koliko visoko se on unutar nje nalazio.

Jedna od, slobodno se može reći, najgenijalnijih stvari na ovom telefonu je postavljanje čitača otiska prsta u taster za uključivanje uređaja. Taster se nalazi upravo na mestu na kome i treba da se nalazi, ima odličnu brzinu odziva i zaista ostavlja dobar utisak na korsinika, pa podržana mogućnost otključavanje uređaja skeniranjem lica postaje potpuno bespotrebno.

Kada je softver u pitanju, telefon dolazi sa Android 9 Pie operativnim sistemom i EMUI 9,1 interfejsom, koje se mogu nadograditi na verziju 10.

Huawei Nova 5T Foto: Marko Jovanović

Huawei Nova 5T je veoma dopadljiv telefon koji se nalazi u samom vrhu srednje klase mobilnih uređaja.

Ovaj pametni telefon u Srbiji se prodaje po ceni od 61.000 dinara, ali ga je na prazničnim popustima i različitim paketima mobilnih operatera moguće kupiti i po nižoj ceni. Dostupan je u tri bolje: crnoj, plavoj (Crush Blue) i ljubičastoj (Midsummer Purple).

I na kraju, možda će neki reći da moje poređenje Huaweijevih telefona Nova 5T i P30 Pro (veći ekran, Leica kamere, više rama i interne memorije, Gorilla Glass staklo, veća cena), i pored nekih sličnosti, nije baš sasvim na mestu, i tu neće mnogo pogrešiti.

Huawei Nova 5T Foto: Marko Jovanović

Huawei Nova 5T je telefon srednje klase, koji onim što nudi nadilazi njene standarde. To je telefon koji se nalazi baš tamo gde treba da bude i pravi je izbor za one kojima je potreban lep i kvalitetan uređaj, sa ravnim ekranom (koji pokriva 92 odsto prednje površine) i dobrim kamerama, koji odlično leži u ruci.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA