• 7

Sve vreme ste pogrešno punili telefon, pa vam baterija zato i traje kratko: Ovo je ispravan način!

Proizvođači mobilnih telefona znaju kako bi trebalo da punite svoje uređaje, ali vas na to ne upozoravaju jer im to ne ide u prilog

  • 7

Baterije pametnih telefona imaju ograničeni životni vek, a način na koji ih punite može dodatno da ga skrati. Zato je bitno da znate koji je najbolji način za to.

Većina ljudi telefon puni tokom noći, tokom spavanja, kada im nije potreban, ali je to zapravo greška, piše Business Insider.

Celonoćno punjenje telefona i ostavljanje uređaja na punjaču nakon što dostigne 100 odsto napunjenosti nipošto nije dobro za bateriju, jer to ubrzava proces njenog slabljenja. Baterija će svakako vremenom oslabiti, ali biste duže vremena mogli da očuvate njenu snagu ako budete pazili kako i koliko dugo punite telefon.

Proizvođači telefona vam to neće reći, jer je njima cilj da kupite njihov novi proizvod, a ako vam je baterija slaba, pre ćete se odlučiti na to.

Telefon, Smartfon, Baterija, Punjenje baterije

Foto: Pixabay.com

Apple nigde ne spominje da punjenje telefona preko noći oštećuje bateriju, dok iz Googlea tvrde da je to zastarelo verovanje i da će telefon sam zaustaviti proces kada baterija bude 100 odsto puna.

Kako onda puniti telefon?

Litijum-jonska baterija najmanje slabi ako je održavate na 30 ili 50 odsto napunjenosti. Samsung i Apple se slažu da je bateriju najbolje održavati napunjenu do 50 odsto, jer će to "pomoći produženju njenog životnog veka".

Ipak, nije realno očekivati od korisnika da stalno održavaju bateriju napunjenu 30 do 50 odsto, jer je većini potrebno da ona traje što duže, naročito ako znaju da neko vreme neće imati gde da je dopune.

Ključna stvar je zapravo da baterija ne bude dugo 100 odsto puna, pa zato izbegavajte stavljanje uređaja na punjač tokom noći kad god je to moguće.

(V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zarko

    Litijum jonske ili polimer baterije imaju ugrađenu elektroniku koja prekida punjenje kad se dostigne 100% napunjenosti. Da nema te elektronike, baterija bi u najgorem slučaju eksplodirala, tako da ovaj gore tekst ima smisla samo kod niklmetal hibridnih i kamidijumskih baterija koje se sve manje upotrebljavaju.

  • Daniel

    Ja sam jedan od tih "pune preko noci" i nemam problem s baterijom. Telefon je Huawei P20 pro, derem ga na sve nacine, i igrice i slusanje muzike i koristim i ne koristim. Nikakav problem s baterijom nemam, a i punim ga tokom igranja i na spavanju.Drzi kolko ga koristim. Ako ga forsiram normalno manje drzi ako manje koristim onda normalno drzi ladno ceo dan i navece punim.A imam ga dugo vremena i ne vidim neku razliku u trajanju baterije.

  • djani

    imam lenovo laptop u njemu je litijum jonska baterija i uz softvere koje idu uz njega ima jedan koji cuva bateriju tako da ne dozvoljava da se baterija napuni preko 60%.svaki put kad se napuni do 100% baterija napravi jedan ciklus. svaka baterija ima odredjen broj ciklusa posle kog oslabi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima