• 13

(INFOGRAFIKA) Kako niske temperature "ubijaju" naše telefone?

U našim mobilnim telefonima uglavnom se nalaze litijum-jonske baterije. Iako su napravljene tako da podnose niske temperature, i one imaju svoja ograničenja

  • 13

Agonija čekanja da uključite vaš automobil u zimskim danima ili da pokrenete mobilni telefon su vam, verovatno, poznate. Postavlja se pitanje, zašto nam se čini da se hladno vreme i baterije jednostavno ne slažu?

Američki bloger Henk Grin objašnjava da nije tehnologija ta koja telefone čini nefunkcionalnim na hladnoći, već je u pitanju hemija, koja ovaj problem čini težim za rešavanje.

Najkraće objašnjenje je da se baterije oslanjaju na hemijske reakcije da bi radile, a niske temperature te reakcije usporavaju ili zaustavljaju.

"Temperatura je merna jedinica toplote, a na molekularnom nivou, toplota je kretanje. Više temperature znače više molekularnog kretanja i više sudaranja molekula, što znači efikasnije hemijske reakcije. U suštini, kada temperatura opadne, hemijske reakcije se usporavaju. Zato primećujete da neke baterije rade bolje od drugih tokom zime. Nisu sve napravljene od istog materijala, pa zbog toga različito i rade", objašnjava Grin.

zima, telefon

Foto: Pixabay.com

Postoje baterije koje gotovo nikako ne mogu da rade na hladnoći. Grin, između ostalog, savetuje da nikada ne iznosite daljinski upravljač za TV, ili druge uređaje, na temperature ispod nule.

U našim mobilnim telefonima uglavnom se nalaze litijum-jonske baterije. Iako su one napravljene tako da podnose niske temperature, i one imaju svoja ograničenja. Performanse tih baterija, kaže Grin, prevare telefon tako da "misli" da je prazan.

"Vaš telefon nema termometar što znači da ne zna koliko je hladno, pa samo pretpostavlja da nema ništa od baterije da bi odreagovao. Dakle, telefon vam govori da mu je baterija slaba, kada je ustvari samo hladno. Zato zagrejte bateriju da biste stvorili dodatnu reakciju, pa će telefon shvatiti da još može da radi", rekao je Grin u svom video blogu.

Apple, inače, upozorava da njihove uređaje, iPhone i iPad, sa iOS operativnim sistemom, treba koristiti na temperaturama između 0 i 35 stepeni Celzijusa, podseća Klix. Temperature koje od tog raspona odstupaju mogu da skrate rok trajanja baterije i prouzrokuju da se uređaj ponaša neuobičajno.

Telefon na hladnoci

Foto ilustracija: Unsphlash, Telegraf

Stručnjaci zato predlažu da tokom zime telefone nosite tako da je strana na kojoj se nalazi baterija bliža vašem telu. Ukoliko vam se telefon isključi na niskim temperaturama, nemojte da pokušavate da ga uključite dok ga ne zagrijete na sobnoj temperaturi.

Takođe, vodite računa o tome da bateriju uvek držite napunjenu između 20 i 80 odsto kapaciteta.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Laloš

    I ja sam imao taj problem dok nisam uzeo Huawei P30 Pro. U decembru testiran na skijanju. Telefon uvek držim u gornjem spoljnom džepu, napolju od - 15 do - 5 + vetar. Posle celog dana skijanja baterija na 70-85%. Raniji telefoni su crkavali (Sony, Samsung, Apple 8...). Ne znam kako su to rešili ali su rešili. Doduše telefon je nov.

  • trougao

    preseli se na more

  • Samsung

    Imam problem da cim mi se telefon malo naladi odmah ne mogu da ga otkljucam. Cim krenem da otkljucam ekran samo trepne belo i nece da se upali a cim ga na par sekundi malo zagrejem odmah ponovo radi sve normalno i lepo otkljucam ekran. Znaci kod kuce u toplom sve normalno ali je napolju na hladnoci neupotrebljiv i kad hocu da ga otkljucam nema sanse. Sta bi to moglo biti zna li neko?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima