≫ 

Šta frižideri i pametni telefoni imaju zajedničko? Ili ipak nemaju...

Kada bi jedan čovek potrošio količinu podataka od jednog egzabajta, morao bi da sluša muziku sa interneta milion i po godina bez prekida!

  • 3

Nemačke mobilne mreže su, tokom protekle godine, zabeležile protok podataka veći nego ikada.

Operater Telefonika je javio da je u njegovoj mreži O2 prvi put pređena granica od jednog egzabajta. Kada bi jedan čovek potrošio toliku količinu podataka, piše agencija dpa, morao bi da sluša muziku direktno sa interneta bez prekida milion i po godina. Godinu dana pre toga, potrošnja podataka u mreži O2 je još bila na 662 miliona gigabajta.

Brojevi Telefonike pokazuju i koliko se promenilo ponašanje potrošača. Dok je 2017. godine prosečan korisnik te mreže trošio 3,8 gigabajta mesečno, godinu dana kasnije je to već bilo 4,4 gigabajta a 2019. čak 6 gigabajta mesečno.

Superkompjuter, server, kompjuterski serveri, kompjuter Foto: pixabay.com

Nova dimenzija - nova reč

Nove dimenzije koje prodiru u komunikacionu tehniku šire i rečnik prosečnog Nemca, koji samo retko ima posla sa brojevima koji imaju više od šest nula pred zarezom. Čak i oni koji su morali da provedu vreme kao šefovi uprava beraznskih koncerna, samo u retkim slučajevima uče računanje sa osam nula.

Jedan egzabajt (EB) ima čak 18 nula! On odgovara količini od milion terabajta (TB).

Koliki je civilizacijski napredak koji je nemačko društvo postiglo 2019, vidi se u razlici između terabajta (10 na 12 bajtova) i egzabajta (10 na 18 bajtova) - petabajt (10 na 15 bajtova) je jednostavno izostavljen kao „jedinica mere“ i informaciona tehnologija 2019. ga zove „preskočenom veličinom“.

Telefoni, Android, iPhone Foto: Pixabay.com

Ni ostali ne zaostaju (mnogo)

Konkurenti Telekom i Vodafon prenose da nisu postigli toliki protok kao O2. Telekom je sa 900 miliona GB u blagom zaostatku za minhenskim konkurentom,  prenosi dpa.

A Vodafon je sa oko 750 miliona GB u protoku mobilne mreže postigao onoliko koliko bi, kada se preračuna, jedan čovek mogao da postigne kada bi svojim „pametnim“ telefonom u direktnom prenosu sa interneta 90.000 godina neprestano gledao serije. Protok podataka preko Vodafona je tokom 2019. porasao za oko 40 odsto.

Francuski trust mozgova (think tank) Shift Project istraživao ja koliko energije je potrebno za direktne prenose sa interneta i pokazao da je to vrlo potcenjena tema.

Potrošnja energije raste, jer danas svako može da nosi svoj računar sa sobom i da ga trajno koristi. Istovremeno, odgovarajuća infrastruktura (ko još tačno zna za čim jedna aplikacija zaista poseže kada je otvorimo) postaje sve „nevidljivija“. A rad u „oblaku“ bi još više „zamutio“ fizičku realnost neke digitalne uslužne delatnosti.

Cloud, internet, tehnologija Foto: Pixabay.com

Frižider je pobednik

Ukoliko potrošnja podataka nastavi da se povećava i narednih godina, za 5 godina već 8 odsto emisija koje štete klimi širom sveta moglo da ide na račun naše potrošnje podataka, zaključuje dpa.

U vremenima u kojima veš-mašine i kafe-automati - za razliku od „pametnih“ telefona - moraju da budu označeni etiketom koja pokazuje koliko energije troše, rekordne vesti daju uznemirujuću sliku:

Zar nisu frižideri ti koji su „kul“ i moderniji proizvodi od „pametnih“ telefona?

(Telegraf.rs/Deutsche Welle)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. januar 2020 | 18:17

    Nama vise netreba pamet ,niti mozak da se razvija u tom pravcu,napravise pametne zgrade,telefone,frizidere,auta,patije, neznam onda u sta ce mo mi da se pretvorimo ili ce mo i mi biti lutke na daljinski upravljac

  • Predator

    26. januar 2020 | 18:49

    Ili ćemo biti Darko 100%😂

  • bitno

    26. januar 2020 | 18:59

    Mnogo se brzo prazne bre !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA