Oprez u vreme epidemije: Kako da pravilno čistite svoje telefone i sprečite širenje bakterija?

Sačuvajte sebe od zaraze tako što ćete uređaj koji najčešće koristite redovno održavati čistim

  • 3
mobilni telefon Pixabay.com

Mobilni telefoni su jedna od najprljavijih stvari koju imamo u kući, pa bi u vreme širenja smrtonosnog korona virusa posebno trebalo da obratite posebnu pažnju na njihovu čistoću.

Svetska zdravstvena organizacija dala je mnogo detalja o pravilnom pranju ruku, koje je najbolja zaštita od infekcije, ali ako operete ruke, pa uzmete svoj telefon, koji je pun bacila, ništa niste postigli, piše NBC News.

Evo kako da održavate svoj telefon čistim i da budete sigurni da ste sa njega uklonili sve bakterije.

1) Isključite telefon pre nego što počnete sa čišćenjem.

2) Apple predlaže da koristite mikrofiber tkaninu koju upotrebljavate za čišćenje svojih naočara. Ako imate telefon koji je vodootporan (većina novijih telefona bi trebalo da je vodootporna)., možete da koristiti toplu vodu i sapun, ali izbegavajte da time čistite otvore na telefonu.

3) Apple i Samsung savetuju da ne koristite proizvode za čišćenje, jer oni mogu da oštete osetljivost ekrana na dodir. Ali u vremenima širenja zaraze, kao što je trenutno širenje korona virusa, higijena je bitnija od blagog oštećenja ekrana. Razblažite neko sredstvo za čišćenje i budite nežni kada prelazite njime preko ekrana. Obrišite telefon i masku sa svih strana i pazite da tečnost ne uđe u otvore telefona.

4) Ako se plašite da ćete oštetiti ekran, kupite zaštitu za ekran, pa onda obrišite telefon preko zaštite, jer nju lako možete da zamenite.

5) Kada čistite starije telefona, koristite mekanu mikrofiber krpu i ne upotrebljavajte sredstvo za čišćenje i vodu, jer su ti telefoni osetljiviji na tečnost.

U svakom slučaju, ruke bi trebalo da perete i pre korišćenja i posle korišćenja telefona pre nego što dotaknete lice.

Ako često pričate telefonom, koristite slušalice umesto da prinosite telefon licu. Ipak, i slušalice bi trebalo da očistite pre korišćenja, jer ni one nisu otporne na bakterije, samo pazite da ono čime ih čistite ne uđe u otvore, to jest otvore obrišite suvom mikrofiber krpom.

(Telegraf.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paradox

    8. mart 2020 | 11:30

    I ne samo u vreme epidemije. A pored telefona tu su i: daljinski, ključevi, platne kartice (!), zdravstvene kartice (!), prekidači, interfoni, rukohvati stolica, ručke tegova i sprava za vežbanje, kvake prozora i vrata, poštanski sandučići (!), kancelarijski pribori i zajednički printeri, elektronske cigarete, upaljači, ručke aparata za kafu,... Spisak je baš dugačak.

  • Pametnica

    8. mart 2020 | 12:10

    A ja samo jaaako duuunem preko ekrana!😂🤪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA