≫ 

Tržište pametnih telefona ima novog globalnog lidera, prvi put za poslednjih 9 godine

Malo ko je mogao da pretpostavi da će kineski tehnološki gigant izbiti na lidersku poziciju, pogotovo zbog toga što se pretpostavljalo da će biti žestoko pogođen poslovnim restrikcijama koje mu je nametnula Trampova administracija

  • 7
Huawei Foto: Shutterstock

Nakon pada prodaje pametnih telefona, u drugom kvartalu 2020. godine, na tržištima Indije, SAD, Kine i Evrope, najnovija analiza tržišta pokazala je iznenađujuće razultate.

Analitička kompanija Canalys iznela je procenu da su upravo ta tri meseca, prvi put za poslednjih devet godina, period u kome je na globalnom tržištu dominirao drugi proizvođač, umesto dosadašnjih tržišnih lidera Samsunga i Apple-a.

Prema tvrdnjama ove kompanije, globalno tržište ima novog šampiona, za koga je malo ko mogao da pretpostavi da će izbiti na lidersku poziciju. To pogotovo zbog toga što se pretpostavljalo da će novi lider biti žestoko pogođen različitim vidovima poslovnih restrikcija koje mu je nametnula američka administracija, među kojima je najteža zabrana saradnje sa kompanijom Google koja je rezultirala odsustvom najpopularnijih aplikcaija sa njihovih uređaja.

Reč je, naravno, o kineskom tehnološkom gigantu, kompaniji Huawei koja je tokom drugog tromesečja ove godine uspela da isporuči 56 miliona pametnih telefona širom sveta.

Iako taj broj predstavlja smanjenje od 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ipak je je taj pad bio manji nego kod konkurencije. Pa je tako Samsung, u istom periodu, širom sveta isporučio 53,7 miliona uređaja, prenosi Phone Arena.

Tako je, u vreme pandemije korona virusa, kineski gigant uspeo da izbije na prvo mesto po prodaji, čemu je značajno doprinela i činjenica da se domaće kinesko tržište mnogo brže oporavilo, nego što je to u Indiji i Evropi slučaj.

Novi uspeh, svakako, predstavlja i veliki izazov za Huawei, budući da se do novih promena na tržištu svakako doći, sa promenama koje će u globalnoj ekonomiji nastupiti u trenutku kada pandemija kovida 19 ostane iza nas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miler

    30. jul 2020 | 16:41

    Bravo za Šaolina

  • Che

    30. jul 2020 | 19:32

    Ko bi reko... Eto i ja skoro zamenio Iphone za Huawei 5t.Nije los za sada...

  • pera

    31. jul 2020 | 01:56

    Kompanija zla. Globalisti prodaju ove telefone nema tu niceg dobrog. Daju vam dobre specifikacije za jeftine pare. Pitate se zasto? Zato da bi mogli da vas prate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA