≫ 

Šta novi Trampov udar znači za kineskog tehnološkog giganta i kakav odgovor na to spremaju Kinezi?

"Huawei je jedna od dve svetske kompanije koje poseduju hardverska i softverska rešenja za sopstveni ekosistem. Jedino Huawei i Apple mogu to da ostvare. I to je naša dugoročna strategija..."

  • 3
Huawei, kompanija, logo, prodavnica Foto: Tanjug/AP

Američka aministracija dodatno je pooštrila sankcije prema kineskoj kompaniji Huawei, zabranivši dobavljačima da kineskom tehnološkom gigantu prodaju čipove izrađene pomoću američke tehnologije, ukoliko za to nemaju specijalne dozvole.

Time su zatvorene potencijalne "rupe" u američkim sankcijama uvedenim u maju, koje su Huaweiju omogućavale pristup tehnologiji preko trećih strana, ocenjuje Rojters.

Pooštrena američka ograničenja će, po mišljenju IT stručnjaka, verovatno blokirati pristup kineskom proizvođaču pametnih telefona čak i čipovima koji se nalaze u skladištima spremni za isporuku, što će ponovo poremetiti svetski lanac snabdevanja tehnologijama i komponentama.

Osim toga, Vašington pritiska vlade širom sveta da istisnu Huawei sa svojih tržišta, tvrdeći da ta kompanija služi kineskoj vladi za špijuniranje i prikupljanje podataka, što iz Huaweija kategorički negiraju.

- To će imati ogromne posledice jer će blokirati planove Huaweija o nabavci čipova putem eksterne kupovine, umesto oslanjanja na HiSilicon (Huaweijev ogranak za proizvodnju procesora) - kaže Gu Venđun, glavni analitičar šangajske konsultantske kompanije ICVajz, prenosi Tanjug.

Bez sopstvenih čipova

Huawei je prethodno saopštio da će prekinuti proizvodnju svojih Kirin čipova, pošto američki pritisak na dobavljače onemogućava njegovoj HiSilicon diviziji da nastavi da ih izrađuje.

I za dobavljače čipova širom regiona američka zabrana bi mogla da bude prepreka, jer većina koristi američki softver za dizajn, kao i alate za štampanje čipova američkih kompanija.

Kirin 990, čip, čipset Foto: Huawei

Nova ograničenja mogu da pogode proizvođače memorijskih čipova, uključujući korejski Samsung Electronics i SK Hynix, japanskog proizvođača foto senzora Sony i tajvanskog proizvođača čipsetova MediaTech, navode izvori iz industrije čipova, prenosi Rojters.

Međutim, da se Huawei sa ovakvom situacijom ne miri lako, pokazao je još prošle godine, kada je su sankcije Bele kuće i uvedene. Tada je prvi put najavljen Harmony OS, opreativni sistem koji još uvek nije potpuno zaživeo.

HMS i milijarde dolara

Dalji razvoj situacije, koji nikako nije išao na ruku kineskom gigantu, naveo ga je da se mnogo više angažuje na prevazilaženju kompletne situacije, što je ove godine i učinjeno predstavljanjem HMS ekosistema (Huawei Mobile Services), u čijem unapređenje Huawei dosta ulaže.

Što hardveske strane ove priče tiče, kada su već onemogućeni da kupuju komponente za izradu svojih čipova, Kinezi imaju plan da u narednim godinama postanu potpuno nezavisni od inostrane tehnologije. To nastoje da postignu razvojem neophodnih komponenata unutar svojih granica, čime žele da budu sigurni da proizvodnja telefona i ostalih uređaja više neće zavisiti od političkih odluka iz inostranstva.

Huawei P40 Pro VS Huawei P30 Pro Foto: Nikola Tomić

Zbog toga je Kina već uložila nekoliko milijardi dolara u dve kompanije za razvoj čipova: Quanxin Integrated Circuit Manufacturing (QXIC) i Wuhan Hongxin Semiconductor Manufacturing Co. (HSMC). One su, međitim, još uvek u fazi istraživanja i razvoja svojih proizvoda, pa trenutno nemaju komponente kojima bi mogle da konkurišu na tržištu.

Kinezi, međutim, smatraju da to ne bi trebalo da potraje mnogo dugo, budući da, osim u razvoj nedostajućih komponenti, dosta novca ulažu i u dovođenje stručnjaka iz konkurentskih stranih kompanija, pa su tako nekadašnji ključni ljudi tajvanske kompanije TSMC danas na čelu QXIC-a i HSMC-a.

Mediji navode da strani stručnjaci, za ovakve transfere dobijaju i do 2,5 puta veća zarade na godišnjem nivou, na koji još mogu da ostvare i dodatne bonuse.

"Treći put"

O budućnosti kineske kompanije, iz prespektive aktuelne situacije, govorio je i šef Huaweija za Veliku Britaniju Anson Žang, koji je za Forbes, rekao da Huawei želi "da izgradi treći put", odnosno da uspostavi alternativu i za iOS i za Android platforme.

- Huawei je jedna od dve svetske kompanije koje poseduju hardverska i softverska rešenja za sopstveni ekosistem. Jedino Huawei i Apple mogu to da ostvare. I to je naša dugoročna strategija - kaže Žang.

Huawei, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Žong ističe da Huawei ima dugoročan plan razvoja svog ekosistema za narednih 5 do 10 godina, kao da ovde nije reč o želji da se pobedi Google ili kopira Apple. Huawei želi zaseban ekosistem, koji neće biti zatvoren, već će svaki dobavljač i proizvođač moći da mu pristupi HMS.

- Postoje samo dva velika igrača kada su ekosistemimi u pitanju: Apple i Google. Neće predstavljati nikakav problem ako se pojavi i treći. U ovoj industriji, postojanje tri glavna igrača predstavlja razumno stanje na tržištu - istakao je Žang.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dosta vise

    18. avgust 2020 | 16:23

    Alo sabani, svet i priroda otisli u tri pm, vi se i dalje prepucavate, ratujete, ubijate, kao da ste klinci od 5 godina.Nije vam ovo igrica, olosi jedni.

  • Mina

    19. avgust 2020 | 01:20

    Udar na epl

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA