≫ 

Google traži dozvolu od Trampa: Počinje tajno testiranje 6G tehnologije?

Iako je Google prilično tajanstven, poznato je da će se testovi sprovoditi u rasponu frekvencija od 5.650 MHz do 7.125 MHz

  • 4
6G mreža Foto: Shutterstock

Google je od američke Federalne komisije za komunikacije zatražio odobrenje za "tajno" testiranje nove generacije bežične internet mreže u SAD.

U zahtevu se navodi da Google želi da se testiranje održi u tajnosti, pošto bi njegovo objavljivanje prouzrokovalo "značajnu komercijalnu, ekonomsku i štetu od strane konkurencije".

Google predlaže sprovođenje eksperimentalnog testiranja u rasponu od 6 GHz, čime bi se dobile važne informacije relevantne za upotrebu takvih frekvencija u uspostavljanje stabilne širokopojasne veze. Testiranje bi trajalo do dve godine i bilo sprovedeno u 26 američkih gradova.

Iako je Google prilično tajanstven kad su ovi testovi u pitanju, poznato je da će se testovi sprovoditi u rasponu frekvencija od 5.650 MHz do 7.125 MHz, što ne bi trebalo da pravi probleme postojećim bežičnim mrežama, piše Business Insider.

Taj spektar obuhvata frekvencije na kojima se može testirati čitav niz tehnologija: od 5G mreža, preko komunikacije među automobilima do primene IoT (Internet of things) tehnologije.

Očekuje se da bi prvi ruteri, koji bi mogli da podržavaju 6G Wi-Fi tehnologiju, mogli da se uskoro da se pojave na tržištu, prenosi Zimo. Oni bi trebalo da obezbede znatno brže i pouzdanije veze, kada ta tehnologija postane rasprostranjenija.

Kineske tehnološke kompanije, ako što su Huawei i Xiaomi, već su počele istražvanja na razvoju 6G tehnologije, a je moguće pretpostaviti da je ovaj potez Googla podstaknut upravo željom da se umanji kineska dominacija u razvoju mrežne infrastrukture.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zapadne fore

    20. avgust 2020 | 10:36

    5g je kineski i zato ne valja, ubija, a 6g će biti američki i biće lekovit, lečiće sve bolesti 😂

  • Ing. elektronike

    20. avgust 2020 | 11:07

    Očekujem mišljenje doktorke Nade Kostić jer ona je najveći stručnjak za ovu temu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA