Prava zamena za Android uskoro stiže na pametne telefone

Beta verzija, koja nosi oznaku HarmonyOS 2.0 SDK, već danas bi trebalo da postane dostupna developerima...

  • 2
Telefon, laptop Foto: Unsplash

Huawei upravo je najavila drugu verziju svog operativnog sistema HarmonyOS i iznela detaljni plan njegove primene na širem spektru uređaja, uključujući i pametne telephone, saopštio je izvršni direktor kineske kompanije Ričard Ju na developer konferneciji u Šenženu.

Beta verzija, koja nosi oznaku HarmonyOS 2.0 SDK, već danas bi trebalo da postane dostupna developerima. Ona će, međutim, u početku, podržavati samo pametne satove, televizore i infotejnment sisteme za automobile, prenosi The Verge.

SDK verzija za pametne telefone neće biti dostupna pre decembra ove godine, a prvi telefoni koji će koristiti HarmonyOS na tržištu bi mogli da se nađu već sledeće godine, naglasio je Ju.

Istovremeno, Huawei pokreće projekat OpenHarmony, koji će nezavisnim developerima omogućiti da sami programiraju "open-source" verzije operativnog sistema, slično kao što je to kod Androida slučaj sa AOSP verzijom.

HarmonyOS je strateški veoma značajan projekat za kompaniju Huawei, pošto bi u budućnosti mogao da posluži kao glavna odbrana od sankcija koje kinskom tehnološkom gigantu zabranjuju poslovanje sa američkim kompanijama.

Upravo zbog toga se aktuelni modeli Huaweijevih telefona isporučuju bez kompletne ponude Google servisa i aplikacija, što se kineski proizvođač trudi da nadomesti svojom HMS platfomom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA