Da li ćemo 2021. telefone puniti za samo 21 minut?

Kineska kompanija Xiaomi bi tokom sledeće godine mogla da pusti u prodaju punjač od 200W

  • 1
Mobilni telefon, punjac Foto: Profimedia/Alamy

Jedna od stvari koje se najviše napredovale poslednjih godina kada su pametni telefoni u pitanju jeste brzina punjenja baterija. Pre samo dve godine, standardni punjači imali su snagu od 30W ili 40W, da bi danas preko 65W stiglo čak do punjača od 120W snage.

A to znači da je danas moguće bateriju jednog premijum felgšip telefona, kapaciteta između 4.000 i 5.000mAh, potpuno napuniti za samo 30-ak minuta, pa ček i manje.

Sad, međutim, stiže nešto još brže. Naime, kako tech dojavljivač Digital Chat Station tvrdi, u 2021. godini nas očekuju još veće brzine punjenja baterija.

Sudeći prema njegovoj objavi na društvenoj mreži Weibo, kineska kompanija Xiaomi bi uskoro mogla da predstavi punjač od 200W, ili čak jači, koji bi na tržištu postao dostupan sledeće godine, piše AndroidAuthority.

Punjenje od 120W već je na testovima pokazalo fantastične rezultate. Ovo mega-brzo punjenje uspelo je da napuni bateriju telefona Xiaomi Mi 10 Ultra, kapaciteta 4.500mAh, za samo - 21 minut.

Problem bi, međutim, mogla da predstavlja velika toplota koja se stvara tokom tako brzog punjenja, što dovodi do oštećivanja, odnosno degradacije, same baterije.

To je pokazao i drugi kineski proizvođač Oppo, čiji je punjač od 125W prilično razočarao oštećenjima koja je baterija pretrpela tokom tako brzog punjenja.

Zbog toga, nije baš sasvim izvesno da ćemo već sledeće godine puniti telefone punjačima od 200W, budući da bi oni, makar teoretski, mogli da generišu još više toplote i brže uništavaju baterije od punjača snege 120W.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA