≫ 

Kineski gigant obnavlja saradnju sa Amerikancima: Stižu novi čipovi, šta će biti s Googleom?

Američki proizvođač Qualcomm navodno je dobio dozvolu za saradnju sa kineskim tehnološkim gigantom, pa bi njegovi Snapdragon procesori mogli da zamene dosadašnje Kirin čipove

  • 1
Huawei, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Posle godinu i po dana od kako je Trampova administracija uvela snakcije kompaniji Huawei, onemogućivši njenu saradnju sa američkim tehnološkim kompanijama, izgleda da se neke stvari menjaju.

Prema nezvaničnim informacijama iz Kine, koje prenose brojni svetski mediji, američki proizvođač procesora Qualcomm dobio je dozvolu za saradnju sa kineskim tehnološkim gigantom. Zvanične potvrde ove informacije, niti bilo kakvog komentara, međutim, ni iz Huaweija, ni od strane Qualcomma nema.

A da bi dozvolu zaista i dobio Huawei je, navodno, morao da se oslobodi svog podbrenda Honor, što je posao koji je, izgleda, već počeo. Naime, Honor bi uskoro trebalo da pređe u vlasništvo kineskog konzorcijuma Digital China.

A dok ne stignu zvanične potvrde ovih informacije, možemo da spekulišemo da je, ukoliko se sve ovo uskoro i ostvari, Huawei rešio problem nabavke čipova za svoje uređaje u budućnosti.

Dakle, budući modeli Huaweijevih telefona bi mogli da koriste Snapdragon umesto dosadašnjih Kirin čipova, koje je do sada za Huawei pravio tajvanski TSMC.

Naravno, ako se sve ovo pokaže kao tačno, prvo pitanje koje se postavlja je da li će sada i Google moći da obnovi saradnju sa kineskim gigantom i da li će Huawei telefoni ubuduće moći da da koriste Googleove servise i aplikaicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    13. novembar 2020 | 12:22

    Ne treba mi Gugl, samo čipovi da mogu da prave telefone. Mislim da će probati sa svojim OS-om i to se iskreno nadam. Tramp je znao šta će da se desi a to je da će Kinezi samo da napreduju, ovako je probao da ih oslabi pa ili će da propadnu ili će da ugrabe još više. Izgleda da neće da propadnu, biće samo jači.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA