• 1

Baterija vašeg telefona ne može da izdrži ceo dan? Ovo su načini da joj "produžite život"!

Ovi saveti će vam pomoći da bez problema "pregurate" dan bez dopunjavanja baterije...

  • 1

Pametni telefoni se stalno menjaju, pa su danas dosta tanji, imaju svetlije ekrane, brže procesore, brži i kvalitetniji pristup internetu.

Kada je softver u pitanju, Android operativni sistem različito radi na uređajima različitih proizvođača, pa neke opcije koje na jednom telefonu izgledaju i rade na jedan način, na drugom mogu biti skrivene iza brojnih menija, piše PC Mag.

Sve to, naravno, utiče na potrošnju i životni vek baterije, pa ako baterija vašeg telefona nije u stanju da izdrži ni ceo jedan dan, postoje načini koji će vam pomoći da joj "produžite život".

Režim uštede energije

Ako mislite da baterija neće izdržati još nekoliko sati, uključite režim za uštedu energije - Power Saving Mode.

Većina telefona nudi više od jedne metode uštede. Režim visokih performansi - High Performance, troši više baterije pojačanjem osvetljenja ekrana i rezulucije, dok optimizovani režim nudi kompromis između performansi i života baterije.

Medium power saving troši manje podataka i smanjuje osvetljenje ekrana, rezoluciju i performanse CPU-a. Prebacivanje na Maximum Power Saving će vaš uređaj svesti na samo esencijalne usluge i aplikacije.

Jedna od opcija (za one telefone koji ga imaju) jeste i Adaptive power saving mode, koji automatski reguliše potrošnju dok vam je uređaj u džepu.

Telefon, baterija, punjenje baterije, punjenje telefona

Foto: Pixabay

Potrošnja podataka

Potrošnja mobilnih podataka dosta troši bateriju, pa je dobro da, kad god možete, koristite Wi-Fi. Sigurna metoda uštede je aktiviranje Airplane režima, koji gasi sve aktivnosti osim Wi-Fi povezivanja. Imajte na umu da ćete, ako uključite Airplane Mode, izgubiti pristup SMS-u i pozivima.

Tamni režim

Dark mode, odnosno tamni režim rada, neće trošiti manje baterije, osim ako vaš telefon nema OLED ili AMOLED displej. Tamni režim rada možete da uključite iz "brzih podešavanja", a neke aplikacije ga imaju i kao posebnu opciju u svom meniju.

Aktivno praćenje

Funkcije kao što su Bluetooth, NFC, i druge lokacijske usluge, prilično brzo mogu da isprazne vašu bateriju. Ako želite da je poštedite toga, neka vam sve te funkcije budu isključene dok vam ponovo ne zatrebaju.

Pametni telefon, Punjač

Foto: Pixabay

Takođe, ako vam je Google Assistant uključen, uđite u njegova podešavanja i deaktivirajte ga. Ovo važi i za sve ostale asistente koje nude pojedini proizvođači. Lako ćete ih iskoristiti kada vam zaista trebaju, ali nema potrebe da budu uključeni stalno.

Osvetljenje ekrana

Ekrani na telefonima nikad nisu bili veći i svetliji, ali s obzirom na to da dijagonale i brojevi piksela stalno rastu, to se dešava i sa energijom koju troše. Uštedite bateriju tako što ćete u podešavanjima smanjiti osvetljenje ekrana. Možete, takođe, i da skratite vreme za automatsko isključivanje ekrana.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima