≫ 

Prvo je naterao Apple da prestane da prati korisnike, a sada je tužio Google i očekuje istu presudu

U žalbi koju je podneo sudu, Šrems ističe da Android kreira kodove koje čuva bez dozvole korisnika, čime se krše pravila o privatnosti koja važe u EU

  • 0
Android iPhone Printscreen: Forbes/YouTube

Google prati vlasnike Android telefona bez njihovog znanja, tvrdi stručnjak za internet bezbednost Maks Šrems, koji je zbog toga, protov internet giganta podneo žalbu u Francuskoj.

Android telefoni generišu jedinstvene kodove koji se koriste u marketinške svrhe, a zahvaljujući tome Google zajedno sa oglašivačima može da prati internet navike korisnika, s ciljem da im plasira reklame koje su u skladu s njihovim interesovanjima, piše Ars Technica.

U prigovoru koji je podneo sudu, Šrems ističe da se ti kodovi kreiraju i čuvaju bez dozvole korisnika, čime se krše pravila o privatnosti koja važe u Evropskoj uniji. On dodaje da bi Google trebalo da plati odgovarajuću kaznu ukoliko istraga utvrdi da je tužba osnovana.

Inače, ova žalba stiže u trenutku kada najveći rival Google-a, kompanija Apple radi na promeni načina na koji je do sada pratila ponašanje korisnika. Tako će korisnici iPhone telefona, sa sledećim ažuriranjem na iOS 14, prvi put dobiti mogućnost da isključe trakere, prenosi PC Press.

Apple se na takvu promenu odlučio upravo zbog toga što je bezbednosna grupa, čiji je i Šrems deo, prošle godine podnela tužbu protiv kompanije Apple, u kojoj se, takođe,tvrdilo da se korisnici iPhonea prate bez njihove dozvole.

Google ima oko 300 miliona korisnika u Evropi, pa će uskoro morati da primeni slične promene kao i Apple, da bi izbegao visoke kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA