≫ 

Nemci traže od države da im plati za stare telefone koje više ne koriste

Količina elektronskog otpada raste iz godine u godinu, dok 80 odsto komponenti pametnih telefona čine materijali koji se mogu reciklirati

  • 1
Mobilni telefoni, stari telefoni Foto: Unsplash

Mobilni telefoni koji se više ne koriste, često mesecima, pa i godinama, skupljaju prašinu na policama ili u fijokama. A neretko, korisnici ih bacaju zajedno sa ostalim otpadom.

Međutim, u telefonima se nalaze vredne sirovine: bakar, kobalt, srebro, zlato, nikal... i drugi metala koji se koriste u elektronskoj industriji. A prema nekim podacima, u Nemačkoj se nalazi oko 200 miliona starih telefona, što znači da bi njihovo recikliranje donelo brojne koristi.

Upravo zbog toga, u anketi koja se bavila ovim problemom, 87 odsto ispitanika je podržalo ideju o uvođenju povratnih naknada za mobilne uređaje. Istovremeno, čak 91 anketiranih smatra da se opravka kućanih aparata, telefona i televizora, u većini slučajeva ne isplati, pošto je taj trošak često veći od kupovine novog uređaja.

Generalni sekretar nemačke Savezne fondacije za zaštitu okoline (DBU) Aleksander Bonde smatra da su rezultati ankete razlog za nemački parlament da nešto preduzme po tom pitanju, odnosno da bi trebalo uvesti podsticaj za recikliranje i ponovnu upotrebu sirovina koje potiču iz starih uređaja.

Bonde je podsetio na podatak da je 2015. godine u svetu odloženo 54 miliona tona elektronskog otpada, kao i da se oko 80 odsto komponenti pametnih telefona se može reciklirati. Ovakva nastojanja bi trebalo da podstaknu i druge zemlje da počnu ozbiljno da razmišljaju u tom pravcu.

Video: Gomila notifikacija vam je došla glave? Jedan dizajner ima rešenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA