≫ 

Jedan punjač za sve telefone stiže pre kraja godine?

Time bi najviše mogao da bude pogođen Apple, budući da se njegov Lighting konektor na koristi na samo 21 odsto telefona u Evropi

  • 3
Pametni telefon, Punjač Foto: Pixabay

I pored toga što je razlika između konektora za punjače pametnih telefona znatno smanjena u odnosu na 2011. godinu, Evropska unija se i dalje dosledno zalaže za uvođenje univezalnog rešenja.

Na nacrtu predloga jedinstvenog rešenja za punjenje baterija pametnih telefona radi Evropska komisija, pa se očekuje da taj dokument bude predstavljen u septembru, javlja agencija Reuters.

Donošenjem takve odluke najviše bi mogao da bude pogođen Apple, budući da se njegov Lighting konektor na teritoriji EU koristi na samo 21 odsto telefona, dok se ostalih 79 procenata puni putem micro-USB ili USB-C konektora.

O novom predlogu propisa koji će urediti ovo pitanje nema mnogo detalja, ali je od ranije poznato da su poslanici Evropskog parlamenta već ranije glasali u korist jedinstvenog punjača, prenosi GSM Arena.

Kao glavni razlog za uvođenje jedinstvenog punjača navodi se njihov uticaj na životnu sredinu i poverenje korisnika pametnih telefona.

U odgovoru na ovu inicijativu, Apple je saopštio da će univerzalni punjač "ugroziti inovacije" i dovesti do stvaranja "planine elektronskog otpada" ako korisnici odluče da pređu na nove punjač. Dodaju i da ekektronska industrija i tako sve više prihvata USB-C, pa je bilo kakva dodatna regulacije suvišna.

Video: Ovo će obradovati one koji telefon nose u toalet: Japanci napravili specijalni lavabo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sd

    13. avgust 2021 | 20:36

    Toliko vremena je trebalo da orodje pa da shvate suštinu problema. Genijalci.

  • Ivan Milovanović

    14. avgust 2021 | 12:51

    Zasto bi se bacali stari punjaci, samo promenis USB kabl na njima, na vecini se kabl posebno uključuje , nije fabricki zaliven

  • boliglava

    15. avgust 2021 | 20:27

    One charger to charge them all.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA