Šta možete da uradite da biste sebi olakšali korišćenje Androida?

Nisu sve opcije svima potrebne, ali među njima ima onih koje i te kako mogu biti korisne...

  • 0
Android iPhone Printscreen: Forbes/YouTube

Operativni sistem Android svakodnevno koristi više od dve milijarde ljudi širom sveta. Međutim, većina koristi samo ono najosnovnije i nema uvid u brojne korisne opcije i mogućnosti koje on korisnicima nudi.

Naravno, nisu sve opcije svima potrebne, ali među njima ima onih koje i te kako mogu da olakšaju obavljanje određenih stvari. Zato vam danas, u nastavku teksta od pre nekoliko dana, donosimo još 6 korisnih fora za Android, za koje do sada možda još niste upoznali.

"Ne ometaj"

Ovim načinom rada ćete utišati svoj telefon, ali tako da možete da dobijate obaveštenja i alarme, odnosno pozive, SMS-ove, poruke i određene notifikacije od pojedinih kontakata...

Otvorite Settings > Sound > Do Not Disturb, ili pronađite tu opciju u meniju Quick Settings, pa zatim podesite postavke onako kako vam odgovaraju.

Preglednije mape

Da biste zumirali ili odzumirali neku lokaciju na mapi, u aplikaciji Google Maps dva puta "kucnete" po ekranu. Za precizniju kontrolu "kucnite" dva puta i zadržite pritisak prstom, pa potom pomerajte prstom gore - dole po ekranu za zumiranje.

Zaključavanje aplikacija

Ovo može biti veoma korisna opcija ako vaša deca redovno koriste vaš telefon.

Otvorite Settings > Security > Advanced, zatim skrolujte do App pinning, pa aktivirajte opciju pri vrhu ekrana. Da biste je "zakačili", otvorite aplikaciju pritisnite opciju Overview (sličica u obliku kvadrata), a zatim  sličicu špenadle. Ako želite, možete i da je zaštitite PIN kodom.

Pametno zaključavanje

Kad se nalazite kod kuće ili u nekom drugom bezbednom okruženju, možete da aktivirate opciju Smart Lock. Ona će vam omogućiti da koristite GPS, pojedine mreže, svoje lice ili glas da bi vaš pametni telefon ostao otključan i lakše dostupan.

Otvorite Settings > Security > Smart lock i tu ćete moći da podesite postavke.

Android, telefon Foto: Unsplash

Uključite "balončiće"

Veći broj čet aplikacija podržava upotrebu "balončića", koji će biti vidljivi na ekranu i kada aplikacija kojoj pripadaju nije aktivirana, što je veoma korisno kada je potrebno da se odmah uključite u prepisku.

Otvorite Settings > Apps and notifications > Notifications > Bubbles. Ovde možete da aktivirate balončiće, ukoliko su dostupni za određenu aplikaciju. Da biste, zatim, pretvorili neku prepisku u "balončiće", otvoriti Settings > Apps and notifications > Conversations i odaberite razgovor za koji želite uključiti "balončiće".

Istorija obaveštenja

Svakome se bar jednom desilo da bez razmišljanja ukloni važno obaveštenje, pre nego što ga je i pogledao. Od Androida 11, Google je uveo Notification History opciju koja je tu da pomogne u takvim situacijama.

Otvorite Settings > Apps and notifications > Notifications > Notification history. Zatim postavite "prekidač" na On, pa ćete ubuduće imati pristup istoriji obaveštenja kako biste uvek mogli da vidite ono što vam je promaklo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA