Huawei P50 Pro: Kamera telefona sa kojom sam proslavio rođenje sestričine

Da se razumemo, svi u porodici imamo dosta dobre pametne telefone, ja sam tada kod sebe imao čak tri komada, ali za svaki momenat koji je bio vredan fotografije, tražilo se od mene da koristim Huawei P50 Pro kameru

  • 10
Huawei P50 Pro Foto: Marko Jovanović

Huawei zaista više ne mora da dokazuje da može da pravi vodeće telefone koji mogu da stanu na crtu telefonima bilo kog drugog proizvođača. Videli smo kako Huawei to radi više puta sa svojim Mate i P serijama uređaja, koji iz godine u godinu pomeraju granice u pogledu dizajna, karakteristika i mobilne fotografije. Huawei P50 Pro nastavlja tim putem.

Između sankcija koje je nametnula američka vlada, globalne pandemije i nestašice čipova, bilo je trenutaka kada se činilo da Huawei P50 Pro serija nikada neće ugledati svetlost dana.

Huawei je tražio svoje uporište dugo, okretao se nosivim uređajima i "HarmonyOS"-u, kada više nije mogao da korisiti Google-ove usluge, ali P50 Pro pokazuje, ako ništa drugo, da je kineski proizvođač svoje uporište pronašao, te da može da nastavi snažno i bez Google-a.

Dizajn P50 Pro je upečatljiv: izgleda predivno, tanak je i lagan i zaista lepo leži u ruci. Izgleda i oseća se u ruci kao veoma luksuzni proizvod.

Deo tog prijatnog osećaja u ruci potiče od činjenice da, za razliku od brojnih drugih rivala, P50 Pro nije ogroman telefon.

Njegov tanak okvir i prelep OLED ekran sa zakrivljenim ivicama od 6,6 inča koji – po prvi put u P seriji – omogućava brzinu osvežavanja od 120 Hz; pružajući super glatke vizuelne efekte.

To je praćeno stopom odziva na dodir od 300 Hz (odlično za igranje) i PWM kontrolom zatamnjivanja od 1440 Hz (namenjeno smanjenju naprezanja očiju, posebno pri nižoj osvetljenosti).

Taj raskošni ekran prati par stereo zvučnika, sa zvučnicima postavljenim i na gornjoj i na donjoj ivici telefona, što je posebno dobro kada gledate neki video u pejzažnom režimu.

Ni performanse ne kaskaju previše, najviše zahvaljujući Qualcomm Snapdragon 888 procesoru, zbog kojeg sve radi brzo i veoma glatko.

P50 Pro dolazi sa 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke. Ako vam to nije dovoljno, možete dodati microSD karticu, koja se smešta u hibridni dual SIM slot.

Kao i sa drugim unosima u P50 seriji, Pro se može pohvaliti najnovijim "Dual-Matrix" dizajnom kamere; dva velika kružna modula kamere postavljena jedan iznad drugog u gornjem levom uglu telefona.

Huawei P50 Pro Foto: Marko Jovanović

Upravo ovaj dizajn znači da je izbočina kamere gotovo zanemarljiva, što, ponovo, doprinosi tome da je odličan osećaj držati telefon u ruci.

I, sada, dolazimo do onoga što je mene "kupilo". Kamera.

Ono gde Huawei P50 Pro zaista blista je fotografija, što nije iznenađujuće jer je Huawei dugo bio na čelu mobilne fotografije, posebno sa svojom P serijom. Glavna kamera na Huawei P50 Pro je fantastična i sposobna da napravi sjajne snimke u svim uslovima osvetljenja.

Glavna kamera ima rezoluciju 50 MP, a na raspolaganju vam je i 64 MB periskopska kamera sa 3.5x optičkim zumom, 13 MP ultra-široka kamera, ali i 40 MP monohromatska kamera. Ovaj "koktel" kamera pravi zaista fenomenalne slike, koje se izdvajaju po svojoj oštrini, velikim brojem detalja i širokim dinamičkim rangom.

Za ovo je možda i zaslužna AI tehnologija koju Huawei koristi za procesuiranje fotografija, te one nemaju “prejake” boje koje često deluju veštački, već slika onako kako vidite - prirodno.

Upravo zbog toga sam odlučio da koristim ovu kameru da uhvatim sve nezaboravne trenutke sa proslave koju svaki stariji brat čeka - rođenje sestričine.

Pre same proslave imao sam nekoliko momenata da pokažem članovima porodice novi uređaj, posebnu ocu, zbog koga sam zapravo postao zaljubljenik u tehnologiju još kao mali. On je jedan od onih "zaluđenika" koji je još davnih dana u Srbiji jurio najmoćnije telefone, koji su tada bili sve, samo ne jeftini i široko dostupni.

Oduševljenje je bilo prisutno kod obojice.

Da se razumemo, svi u porodici imamo dosta dobre pametne telefone, ja sam tada kod sebe imao čak tri komada, ali za svaki momenat koji je bio vredan fotografije, tražilo se od mene da koristim Huawei P50 Pro kameru. Osećao sam se kao dežurni fotograf, tražeći savršen ugao, a kada mi je dosadilo da fotografišem dolazili su do mene i tražili telefon u ruke da i oni sami slikaju.

Međutim, kada govorimo o Huawei telefonima, ne možemo da ne pomenemo jednu slabiju stranu - to što fali Google podrška. Ipak, rekao sam gore da je Huawei pokazao da može da nastavi snažno i bez Google-a - i može.

Evropsku verziju telefona pokreće EMUI 12, kao takav, već smo navikli da pronalazimo zaobilaznice kako bismo rešili problem Google podrške. Međutim, Huawei je sada otišao jedan korak dalje - omogućio je korisnicima da instaliraju sve što im je potrebno kroz aplikaciju Gspace. Ona je dostupna u AppGallery-ju i, nakon instalacije, omogućava pristup svim Google-ovim i drugim aplikacijama, kao da je u pitanju još jedna standardna prodavnica aplikacija.

Huawei je do sada na više načina zaobilazio probleme koje stvara nedostatak Google podrške, ali ovo je definitivno najelegantniji način do sada.

Sve u svemu Huawei P50 Pro je sve što očekujete od vodećeg telefona i više. Dobre performanse, luksuzan izgled, lagan i prijatan u ruci i sa veoma solidnim trajanjem baterije (dan i po gotovo). Ako želite jednu od najboljih kamera na tržištu trenutno, brz telefon odličnih performansi i imate dovoljno strpljenja (a trebalo bi...) da zaobiđete probleme koje nameće nedostatak Google podrške, onda je ovo pravi telefon za vas.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    12. februar 2022 | 16:37

    Huawei imaju vrhunske telefone, fali im taj špijun od Gugla, ali i to se da srediti veoma brzo...

  • TRX

    12. februar 2022 | 19:29

    Upravo kupljen P50 pro, koristio sam p20 pro i p30 pro, razliku za sada koju vidim je jos brze radi koliko god da se otvore prozori, camera realnija boje su dobre. Za sada zadovoljan, vodecemo.

  • Neko

    12. februar 2022 | 18:53

    Gde ga nabavi rođače pa slikaš rođendane a nema ga u prodaji još?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA