≫ 

Saveti za produženje životnog veka baterije na pametnim telefonima

HMD Global, dom Nokia telefona, izdvojio je pet saveta koji mogu da vam pomognu da produžite životni vek vaše baterije na pametnom telefonu.

  • 2
Telefon, baterija, punjenje baterije, punjenje telefona Foto: Pixabay

Baterije su ključne komponente našeg svakodnevnog života. Većina elektronskih uređaja na koje se oslanjamo ne bi radila bez baterija – pametni telefoni, laptopovi, lampe, daljinski upravljači, satovi... Bez baterija ne bismo mogli ni da pokrećemo motore automobila, piše Klix.ba.

Evo 5 saveta kako da produžite njihov životni vek:

Punjenje baterije

Stalno punjenje telefona do 100 posto kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80 ili 90 posto je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju između 30 i 80 posto. To će produžiti njen vek trajanja.

Isključite praćenje lokacije

Na Android telefonima možete potpuno isključiti svoju lokaciju/GPS ili blokirati određene aplikacije da prate vašu lokaciju. Pogledajte podešavanja kako biste proverili koje aplikacije prate vašu lokaciju i isključite ih.

Izbegavajte izlaganje telefona ekstremnim temperaturama

Ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona. Održavanje telefona na sobnoj temperaturi gde je to moguće, osiguraće da baterija traje koliko god može.

Napunite telefon tokom dana

Kada se telefon ostavi da se puni preko noći, baterija će ponovo početi da se prazni. Kada nivo napunjenosti padne ispod određenog nivoa koji je odredio proizvođač, ponovo će početi da se puni. Ovo može ubrzati degradaciju baterije, tako da ćete na kraju možda otkriti da vaš telefon završi na 0 procenata mnogo brže nego kada ste ga kupili.

Ako ipak punite telefon noću, pobrinite se da nije pokriven, npr. ispod jastuka, jer to može da pregreje bateriju, što će takođe vremenom pogoršati njene performanse.

Odaberite mod štednje baterije i tamni mod

Funkcije poput Smart Battery Mode-a na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije vašeg telefona, pa ćete ga ređe puniti. Prebacivanje telefona u tamni mod takođe može da produži životni vek baterije, jer je potrebno manje energije da bi ekran bio svetao.

Video: Punjač vam nije pri ruci? Evo kako da napunite telefon uz pomoć limete

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    20. februar 2022 | 16:53

    Neki od ovih saveta su OK, a i objašnjeni su. A ima i onih drugih...

  • Đorđe

    21. februar 2022 | 13:04

    Toliko pametnih telefona, a nikakvih baterija, da se ne zna šta je bolje kupiti dobar mali telefon sa baterijom koja može da izdrži 7 dana??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA