≫ 

Raste popularnost telefona sa savitljivim ekranima: Ovo su najpopularniji modeli

Samsung dominira, ali ko je iza njega?

  • 3
Samsung Z Fold2, pametni telefon na preklapanje Foto: Tanjug/AP/Samsung

Nakon dugo, dugo godina blage stagnacije na tržištu pametnih telefona, iste godine dogodila se prava mala revolucija predstavljanjem prvih uređaja sa savitljivim ekranima koji se mogu sklopiti, ali i rasklopiti kako biste uživali u ekranu koji svojom veličinom podseća na tablet.

Zvanično, prvi telefon ovakve vrste bio je Royole FlexPai koji se pojavio osmog januara 2018. godine. Međutim, on je izazvao interesovanje najpre stručne publike. Tek se pojavom Samsung Galaxy Z Fold uređaja kasnije tokom iste godine, u avgustu, i šira publika upoznala sa mogućnostima jednog ovakvog uređaja i svim onim što on donosi.

Kako to uvek biva, prva generacija ovakvih telefona izazvala je ogromnu pažnju, ali bilo je tu dosta sitnih mana koje su se morale ispraviti kako bi ovakvi uređaji postali opšte prihvaćeni. Malo po malo, stigli smo i do 2022. godine gde je četiri godine od njihovog predstavljanja potražnja za ovakvim telefonima je u neverovatnom porastu.

Prvi kvartal ove jedan je od najuspešnijih za sklopive uređaje od trenutka njihovog pojavljivanja. Ovaj podatak jasno govori da zainteresovanost korisnika za ovakve telefone ne jenjava. Međutim, još zanimljivija informacija jeste da je prvi kvartal ove godine doneo povećanje prodaje sklopivih telefona od čak 571% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U malo drugačijim brojkama, prvi kvartal tekuće godine video je prodaju od 2,22 miliona uređaja, što stvarno jeste impresivna cifra, pogotovo imajući u vidu još uvek veoma visoku cenu koju treba izdvojiti za ovakve telefone.

Najpopularniji telefoni na preklop

Takođe je zanimljivo i pogledati statistiku koja govori koji su najpopularniji uređaji među telefonima na preklop. Kako prenosi portal GSMArena, daleko najpopularniji sklopivi telefon jeste Samsung Galaxy Z Flip3 koji čini čak 51% od svih prodatih sklopivih uređaja. Pored njega, drugi najpopularniji je Samsung Galaxy Z Fold3 sa udelom na tržištu od 23%. Sve u svemu impozantnih 74% tržišta za Samsung, piše Benchmark.

Dakle, Samsung dominira, ali ko je treći? Odmah iza njih nalazi se Huawei sa svojim P50 Pocket, koji zauzima 17% procenata ukupnog tržišta, što je odličan rezultat. Ukoliko se malo poigramo brojevima, doći ćemo do zaključka da dva veoma slična uređaja, Z Flip3 i P50 Pocket imaju tržišni udeo od čak 70 posto, što dovoljno govori o tome koji je najpopularniji, ali i najjeftiniji tip sklopivih telefona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gemathegreat

    4. jun 2022 | 10:18

    Game changer. Kao nekada kad se pojavio Galaxy Note. Bruka od telefona.

  • ne razumem

    4. jun 2022 | 08:00

    a sta je bre sa ajfonom

  • Miloš

    13. jun 2022 | 20:23

    A Motorolu razr ne pominjete? To je bio prvi telefon sa savitljivom ekranom koji je bio u prodaji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA