≫ 

Zašto Evropska unija želi da svi mobilni, tableti i kamere koriste iste punjače u Evropi?

Evropska unija kaže da će ovaj potez olakšati život kupaca

  • 2
Evropska Unija, USB C

Foto-montaža: Pixabay

Zemlje članice Evropske unije već godinama razmatraju zakon koji bi primorao telefone, tablete, laptopove i druge mobilne uređaje da koriste jedan konektor: USB-C.

Telegraf.rs je juče prvi izvestio o tome da će Apple morati da promeni konektor na svojim iPhone uređajima koji se prodaju u Evropi do 2024. godine pošto su se zemlje EU i zakonodavci EU juče dogovorili o jedinstvenom portu za punjače za mobilne telefone, tablete i kamere.

Proizvođači mogu da nastave sa prodajom svih postojećih uređaja, ali od jeseni 2024. novi proizvodi moraju da podržavaju punjenje putem USB-C porta.

Laptopovi koji se prodaju u EU takođe će morati da koriste USB-C, ali je rok za to mnogo dalji. Laptopovi imaju vremena do jeseni 2025. godine.

Zašto EU uopšte želi ovo?

Verovatno se pitate, zašto je Evropskoj uniji stalo koje punjače koriste različiti uređaji?

Glavni problem je elektronski otpad, jer EU procenjuje da su odloženi i neiskorišćeni punjači iznosili 11.000 metričkih tona e-otpada u 2018. godini, a taj broj bi mogao da nastavi da raste kako punjači postaju sve veći i teži da bi se prilagodili potrebama.

Više elektronskog otpada znači više hardvera koji se polako razgrađuje na deponijama, što doprinosi klimatskim promenama – a to utiče na sve na planeti, a ne samo na ljude koji žive unutar granica EU.

Ideja je da ako možete imati jedan standard punjača za većinu (ako ne i sve) svojih mobilnih uređaja, možete da koristite iste adaptere i kablove tokom dužeg vremenskog perioda. Na primer, ako i vaš laptop i vaš telefon imaju USB-C, a kabl vašeg telefona je oštećen, možete jednostavno napuniti telefon punjačem za laptop. Verovatno je i veća verovatnoća da ćete zadržati USB-C punjače ako znate da biste ih mogli koristiti u budućnosti.

Evropska unija takođe kaže da će ovaj potez olakšati život kupaca.

"Potrošači će dobiti jasne informacije o karakteristikama punjenja novih uređaja", saopštila je EU, "što će im olakšati da vide da li su njihovi postojeći punjači kompatibilni. Kupci će takođe moći da biraju da li žele da kupe novu elektronsku opremu sa ili bez uređaja za punjenje."

Problem sa Apple-om

Apple je u ovom slučaju okarakterisan kao glavna meta ovih pravila, pošto iPhone uređaji i dalje koriste Apple-ov vlasnički Lightning port za punjenje, a Apple prodaje mnogo iPhone uređaja u Evropi. Iako su iPad Pro/Air i svi MacBook-ovi prešli na USB-C, Lightning je još uvek živ i zdrav.

Apple je kritikovao pravila EU za punjače kada su prvi put predložena 2021. godine, rekavši tada za BBC: "I dalje smo zabrinuti da stroga regulativa kojom se nalaže samo jedan tip konektora guši inovaciju, a ne ohrabruje je, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Evropi i širom sveta."

Evropska unija je odgovorila da će ažurirati svoja pravila kako nova tehnologija bude stizala.

Apple bi teoretski mogao da zaobiđe nova pravila sa iPhone-om koji se puni samo bežično, pošto ne postoji čvrst predlog za standardizovani bežični punjač. Apple je dodao MagSafe bežično punjenje na svoje telefone počevši od iPhone-a 12, a poslednjih nekoliko godina kruže glasine da bi Apple mogao u potpunosti ukloniti fizički priključak za punjenje.

Međutim, noviji izveštaji pokazuju da Apple testira iPhone uređaje sa USB-C portovima, a kompanija bi mogla da promeni konektore već 2023. godine.

U svakom slučaju, gotovo je sigurno da ćemo u budućnosti koristiti samo jedan tip punjača za naše uređaje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA