≫ 

Snapdragon 8 Gen 2 će imati drugačiji raspored jezgara i druge veoma bitne razlike u odnosu na prethodnika

Ovaj procesor će najverovatnije zadržati proizvodni proces od 4 nanometra, ali uz neke veoma bitne razlike u odnosu na prethodnika

  • 2
snapdragon cip, motorola Foto: Motorola

Prošlog meseca, Qualcomm je predstavio revidiranu verziju svog aktuelnog flagship mobilnog procesora, Snapdragon 8+ Gen 1 izrađenog u 4 nm proizvodnom procesu.

Krajem ove godine, međutim, očekuje se objavljivanje informacija o novom najsnažnijem procesorskom rešenju za mobilne uređaje koje ova kompanija ima da ponudi – Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Prema trenutno dostupnim informacijama koje prenosi portal Benchmark, i ovaj procesor će najverovatnije zadržati proizvodni proces od 4 nanometra, ali uz neke veoma bitne razlike u odnosu na prethodnika.

Drugačija arhitektura

Prema informacijama koje je dostavio insajder DSC, Snapdragon 8 Gen 2 trebalo bi da ima konfiguraciju jezgara u kombinaciji 1+2+2+3: jedno najbrže jezgro, dva puta po dva nešto sporija, i najverovatnije tri energetski efikasna jezgra za manje zahtevne poslove.

Koja su jezgra u pitanju? Najbrže bi trebalo da bude Cortex-X3. Pored njega, tu će se najverovatnije naći i dva Cotrex-A720, kao i dva Cortex-A710 jezgra. Na kraju, tu su još tri Cortex-A510 jezgra. Pored toga, iz trenutno dostupnih informacija pretpostavlja se da će grafički čip biti novi Adreno 740.

Da podsetimo, aktuelni Snapdragon 8 Gen 1 ima jedno Cortex-X2 brzo jezgro na 2,8 GHz, tri „srednja“ Cortex-A710 jezgra na 2,5 GHz i četiri Cortex-A510 jezgra na 1,8 GHz, sa Adreno 730 grafikom.

Novi čipovi

Pored potpuno nove arhitekture i raspodele jezgara, ova insajderska informacija označava i pojavu skroz novih čipova - Cortex-X3 i Cortex-A720 o kojima trenutno nema dostupnih podataka vezanih za novosti i brzinu rada. Naravno, pored brzih čipova očekujemo i ozbiljna poboljšanja na drugim delovima čipseta: ISP, AI neural engine, bežične konekcije i još mnogo toga.

Prvi telefon

Prvi telefon koji će koristiti najnoviji procesor kompanije Qualcomm mogao bi da bude jedan iz Xiaomi 13 serije. Prikazivanje samog Snapdragon 8 Gen 2 procesora očekuje se tokom druge polovine godine, a stručnjaci se nadaju smanjenoj potrošnji i grejanju, posebno jer će ih, kako stvari stoje gotovo sigurno praviti TSMC, a ne Samsung, kao do sada.

(Telegraf.rs/Benchmark.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA