≫ 

Gigantu preti ozbiljna kazna zbog namernog usporavanja uređaja: Da li vi imate neki od ovih modela?

Kompanija Apple se suočava tužbom od preko 900 miliona dolara zbog namernog usporavanja svojih mobilnih telefona

  • 0
Apple, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Trenutno se priprema tužba Ujedinjenom Kraljevstvu protiv kompanije Apple, a glavni razlog za tužbu jeste namerno softversko usporavanje sledećih iPhone uređaja:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7 i 7 Plus
  • iPhone 8 i 8 Plus
  • iPhone X

Kako se navodi u tužbi, proizvođač ovih mobilnih telefona je u firmware implementirao alat za upravljanje performansama koji je bio namenjen njihovom planskom i namernom usporavanju. Naravno, kompanija Apple korisnike njihovih uređaja nije obavestila o upotrebi takvog softvera, a nakon određenog vremena, Apple je usporavao performanse, prenosi Benchmark.

Nakon što je otkriveno o čemu se radi, kompanija je tvrdila kako se to dešava “zbog dobrobiti korisnika”. Apple je pokušao i da opravda postojanje takvog softvera tvrdnjama kako on zapravo postoji kako bi se performanse telefona unapredile, a njihovo pogoršanje pravdao degradacijom baterije.

Na žalost po njih, sve je postalo sumnjivo jer se usporavanje nekako poklapalo sa najavama i izlaskom nove generacije telefona. Taman, da kupite novi, kad vam stari uspori.

Tužba u Ujedinjenom Kraljevstvu

Džastin Gutman, borac za prava potrošača, finansiran od strane Balance Legal Capital, trenutno se nalazi u procesu podnošenja tužbe protiv kompanije Apple. On tvrdi kako je ova kompanija namerno sakrila pravu svrhu softverskog alata skrivenog u firmware i samim tim narušila korisničko iskustvo prilikom upotrebljavanja određenih iPhone uređaja.

U te svrhe pokrenut je i sajt na kome korisnici telefona koji su pogođeni namernim usporavanjem performansi mogu dobiti više informacija o samoj tužbi.

Apple je na sve to odgovorio sledećom izjavom “Nikada nismo i nikada nećemo uraditi bilo šta što bi narušilo korisničko iskustvo kako bismo ih naterali da kupe nov uređaj. Naš cilj je oduvek kreiranje proizvoda koje publika voli”.

Nije prvi put

Za kraj, setimo se 2020. godine i 113 miliona dolara koje je kompanija Apple već platila u nakon što je više od 30 saveznih država u SAD-u podnelo tužbu zbog istog problema – namernog usporavanja mobilnih telefona proizvedenih između 2014. i 2016. godine. Presedan u Americi je postignut, a uskoro ćemo videti šta će odlučiti sudstvo u Velikoj Britaniji.

Video: Koje su ekonomske posledice želje Ilona Maska za slobodom govora: Sve o prodaji Tvitera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA